AYM kararı sonrası: Şimdi ne olacak?

Yıllardır serbestçe devam eden Risale-i Nur neşriyatını önce bandrol keyfîliğiyle engelleyen iktidarın, ardından güya “çözüm adına” dayattığı devlet tekeli, beklendiği gibi Anayasa...

Yıllardır serbestçe devam eden Risale-i Nur neşriyatını önce bandrol keyfîliğiyle engelleyen iktidarın, ardından güya “çözüm adına” dayattığı devlet tekeli, beklendiği gibi Anayasa Mahkemesinden döndü.

Geçen sene torba kanuna sokuşturulan ve “Yapmayın, etmeyin” çağrılarımıza rağmen Meclisten geçirilip, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduktan sonra attığı ilk imza ile uygulamaya konulan düzenlemeyi AYM iptal etti.

Karar, gerekçesinin yazımı tamamlandıktan sonra resmen açıklanacak. Ve bunun önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

Peki, bu karardan sonra ne olacak?

Öncelikle, iptal edilen maddeye istinaden çıkarılmış olan ve gerek risale basma, gerek başkalarına basım izni verme yetkisini Diyanet’e veren hükümet kararnamesinin yasal dayanağı ortadan kalkacak. Kararname ve ona dayanarak yapılan işlemler geçersiz hale gelecek.

Zaten bilindiği gibi, söz konusu kararname için de iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açmıştık. AYM kararı sonrası oradan da iptal kararı bekliyoruz.

Danıştay’ın da bu yönde karar vermesi halinde Diyanet’in yetkisi kalkacak; eksik ve tartışmalı bir metin üzerinden yayınevlerine imzalatılan sözleşmeler hükmünü kaybedecek.

Böylece tekrar başa dönülmüş olunacak.

Ve top, işi bu noktalara taşıyan iktidara geri dönecek. Bakalım, o zaman ne yapacak?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.215 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 335 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 325 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar