10 yıl sonra yine İdiokrasi

İDİOKRASİ, “demokrasi”ye gönderme yapılarak ortaya çıkarılmış, uydurulmuş bir terim. Aptallığın iktidar olduğu, iktidarı belirlediği bir rejimi işaret eden bu tabirle 2005 yapımı bir...

İDİOKRASİ, “demokrasi”ye gönderme yapılarak ortaya çıkarılmış, uydurulmuş bir terim. Aptallığın iktidar olduğu, iktidarı belirlediği bir rejimi işaret eden bu tabirle 2005 yapımı bir film olan “Idiocracy” sayesinde tanışmıştım.
Açıkçası çok da iyi sayılamayacak bir komedi filmiydi; bugün kült film kabul ediliyor fakat hiçbir zaman çok meşhur olmadı bu politik taşlama.
Filmi biraz anlatayım isterseniz ve bu sayede “İdiokrasi nedir?”, “Bu rejime giden yolun taşları nasıl döşenir?” gibi sorulara cevap vermeye çalışayım.
2005 senesinde ABD ordusu bilimsel bir deney için ortalama zekâyı temsil eden bir kadın ve bir erkeği “İnsan Dondurma Projesi” kapsamında gelecekte uyandırılmak üzere dondurma kararı alır.
Erkek olarak ortalama zekâya sahip bir asker seçilir. Kadın olarak da filmdeki ifadeyle “özel sektörden” bir eleman seçilir, bir hayat kadını dondurulur.
KELLİĞE ÇARE ÇOK MÜHİM
Dünya hızla “gerzekleşmektedir”... İnsanlığın ortalama zekâsı hızlı bir düşüş yaşarken buna çare olarak genetik müdahale düşünülse de, “kelliğe çare krem” veya “cinsel organ büyütücü ilaç” gibi kitlelerin daha büyük ihtiyaçları için kullanılır kaynaklar.
500 yıl sonra insanlık en temel problemlerini düşünmek ve bunlarla savaşmak bir yana farkına bile varamayacak kadar aptallaşmıştır.
ABD Başkanı halkı “malum ortaparmak işaretiyle” veya havaya ateş açarak selamlayan eski bir güreş ve porno film yıldızıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 91 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 210 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 119 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 98 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 196 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar