Cumhuriyetçi olmak

Prof. Dr. Korkut Boratav, halkoylaması sonrası takınılması gereken tutum konusunda CHP’ye çağrı yaptı: “Sosyal demokrasiyi değil, açıkça Cumhuriyet değerlerini sahiplenin.” CHP’nin...

Prof. Dr. Korkut Boratav, halkoylaması sonrası takınılması gereken tutum konusunda CHP’ye çağrı yaptı:
“Sosyal demokrasiyi değil, açıkça Cumhuriyet değerlerini sahiplenin.”
CHP’nin yörüngesini 1930’lu yıllardan başlayarak 6 ok belirler. 6 ok, aynı zamanda, hem reformu, hem rönesansı, hem 1789 devrimini, hem sanayi devriminin kazanımlarını, hem de 1917 devriminin esintilerini içeren, üstüne kendine özgü, antiemperyalist tam bağımsızlığı koyan Türk devriminin özetidir.
CHP, Türk devriminin partisidir ve 6 okta simgeleşen Cumhuriyet değerlerini kökleştirmekle yükümlendirilmiştir.
1960’lı yılların ortasında İsmet İnönü’nün “ortanın solu”, ardından Bülent Ecevit’in “demokratik sol” ifadeleri ile CHP, 6 okundaki “halkçılık ve devrimcilik” ilkelerini çağın gereklerine uygun yorumlamıştır.
“Ortanın solu”, “demokratik sol” kavramlarının her ikisi de özgündür ve Türk devriminin altı okundan sapan bir anlayışı tanımlamaz.
CHP çizgisini, 6 oktan saptıran, CHP’yi kapatan 12 Eylül faşizmi koşullarında kurulan SHP’dir.
Erdal İnönü ve arkadaşları, yeni kurdukları partinin, hem adının, hem yörüngesinin, hem de öğretisinin CHP’yi çağrıştırmamasına özen göstermişlerdir. Aslında bu tutum, koşulların dayattığı bir zorunluluktan çok, bilinçli bir seçim olmuştur o kadrolar için. Bilinçaltında 6 oktan uzaklaşma istenci yatmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bölgedeki şiddet sarmalı 13 Nisan 2024 | 57 Okunma Şamar örnekleri 06 Nisan 2024 | 96 Okunma CHP ulusal birliği sağladı, saray çöktü 01 Nisan 2024 | 427 Okunma Ense Tıraşını Göreceğiz 30 Mart 2024 | 179 Okunma Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar