Kutlu doğum anayasası

Araştırmacı, yazar Muzaffer İlhan Erdost’a göre, Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni” anayasasıyla gerçekleştirmeyi tasarladığı cumhuriyet, hükmü henüz elinden...

Araştırmacı, yazar Muzaffer İlhan Erdost’a göre, Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni” anayasasıyla gerçekleştirmeyi tasarladığı cumhuriyet, hükmü henüz elinden alınamamış, 23 Nisan 1920’de fiilen, 29 Ekim 1923’te yasal olarak kurulan Cumhuriyet değil. Erdoğan’ın “cumhuriyet”i, 23 Nisan 1920’de fiilen kurulan cumhuriyetin yerine, on beş yıldır, kutlu doğum kutlamalarında somutlaşan “dindar” bir cumhuriyeti amaçlıyor. 
Erdost, referansı İslam olan bu cumhuriyete ilişkin temelin, Erdoğan’ın o ünlü Siirt konuşmasında atıldığının altını çiziyor. Erdoğan’ın Siirt konuşması ortada: 
“Biz, bilin ki, altı asır nasıl üç kıta yedi iklime hükmettiysek, Allah’ın izniyle yeniden üç kıta yedi iklime hükmedeceğiz. 
Kutlu doğumlar sancılıdır. Her kutlu doğumun öncesinde sancı vardır. Ama biliniz ki, o sancılı doğumda bir kutlu dönem vardır. İnşallah o dönemler o kutlu doğum sancılarıdır ve inşallah bir dönemin başlangıcı olacaktır. Hiç endişeniz olmasın.” 
Erdoğan’ı halife sultan ilan etmeyi hedefleyen anayasa oylamasının özellikle “Kutlu Doğum Haftası”na getirilmesinin anlamı çok açık. 
 
Yeni Yıldız Sarayı 
İlk anayasayı hazırlayan Mithat Paşa’yı boğdurtan, vatan şairi Namık Kemal’i sürgün yaşamına mahkûm eden Abdülhamid’i korku dağları beklediği için 100 hektarlık bir alana yayılan Yıldız Sarayı’nı yaptırmıştı. 
Saray, üç katlı bir duvarla çevriliydi. İçinde köşkler, pavyonlar, parklar, ahırlar ve 15 bin kişilik özel koruma gücü vardı. Koridorlarda özel hafiyeler cirit atardı. Padişahın cuma namazını kılması için saraya yakın Yıldız Camisi yaptırılmıştı.
 Yıldız Sarayı’nın bir benzeri, odaları, camisi, konferans salonları ve hiç bitmeyen inşaatları ile bugün Beştepe’de yükseliyor. 
Abdülhamid, anayasayı askıya almış, meclisi kapatmış, istibdada yönelmişti. 
16 Nisan’da “Evet” çıkarsa, Beştepe Sarayı, bunların hepsini bir bir yerine getirecektir. Kimsenin kuşkusu olmasın. 
 
Örnek evetçi 
Baskın Oran gibi, Orhan Gencebay gibi AKP’nin “akil”lerinden, hem de“fetvacı”larından Hayrettin Karaman, sultanlık anayasasına hayır diyecekler için “yabancılaşmış parçalarımız” nitelemesinde bulunmuş ve onlara da “hayat hakkı” tanınacağını buyurmuş. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bölgedeki şiddet sarmalı 13 Nisan 2024 | 57 Okunma Şamar örnekleri 06 Nisan 2024 | 97 Okunma CHP ulusal birliği sağladı, saray çöktü 01 Nisan 2024 | 427 Okunma Ense Tıraşını Göreceğiz 30 Mart 2024 | 179 Okunma Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar