Yeni Akdeniz koridoruna doğru

Sınırımızda, IŞİD ya da PYD kullanılarak Akdeniz’e açılacak koridorlar kimin işine gelir? Suriye’deki gelişmelere karşı Türkiye’nin çıkarına en uygun tavır ne...

Sınırımızda, IŞİD ya da PYD kullanılarak Akdeniz’e açılacak koridorlar kimin işine gelir? Suriye’deki gelişmelere karşı Türkiye’nin çıkarına en uygun tavır ne olmalı? 
Emekli Tuğgeneral Ali Er ile bu kez bu soruların yanıtlarını arayacağız. 
Ali Er’e göre, PKK bırakın sınırlarımızın dışına çıkmayı, yurtiçinde siyasi ve silahlı örgütlenmesini güçlendiriyor. Hatta, Türkiye’nin bir bölümünde adeta ilan edilmemiş egemenlik iddiasında.
IŞİD’e gelince... Sınıra yakın il ve metropollerde rahatça faaliyet gösterebiliyor. 
Bu risk ve tehditlerin, AKP’nin Suriye’ye yönelik atmayı planladığı adımlarda göz ardı ediliyor. 
Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin alınmış bir kararı olmaksızın Suriye’ye yapacağı her türlü sınır ötesi harekâtın sonuçlarını Ali Er, şöyle sıraladı bize: 
Suriye’ye kendini savunma hakkı verilecek. 
TSK’nin bölgeye girmesi halinde IŞİD’in manevra alanı daralacak ve güç kaybına uğrayacak. 
Bu ise IŞİD tarafından Türkiye’nin her noktasında katliam boyutlarında terör eylemlerine davetiye olacak. 
“Kobani ve Rojava” üzerinden Türkiye’ye karşı oluşan güvensizlik ve hassasiyet nedeniyle PKK, iki yıldır bölge halkı arasında tamamladığı “öz savunma”yapılanmasının da katkısı ile bölgede veya ülke çapında terörü halk isyanı boyutlarında genişletmesi olasılığı gündeme gelecek... 
Ali Er, TSK’nin böylesine çok yönlü iç-dış risk ve tehditlere karşı hazırlıklı olması gerekirken aynı zamanda Suriye’de yeni bir cephe açılmasının, ordunun mevcut kuvvet yapısı, olanak ve yetenekleri açısından uygun olmadığı kanısında: 
“Özellikle Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından açıkça ifade edilen Suriye’de‘Uçuşa Yasak Bölge’ veya ‘Güvenli Bölge’ oluşturulması için ‘sürekli havada hazır hava gücü’ ve ‘hava savunma füze rampaları’ bu görevin olmazsa olmazlarıdır. 
Ancak Türkiye’nin hava savunma yeteneğinin zafiyet ve yetersizliği herkesinmalumudur. O halde Türkiye bu güvenli bölgede hava savunmasını hangi havasavunma füze rampaları ile sağlayacaktır? Türkiye adeta başkasının cebindeki paraile düğün, dernek hazırlığına kalkmaktadır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 70 Okunma Özgür Özel’in Dikkatine! 16 Mart 2024 | 281 Okunma Yerel Seçimlere Doğru Anadolu 09 Mart 2024 | 169 Okunma Yaşama Sevincimizi Yok Edemezler 02 Mart 2024 | 48 Okunma Kötülüğün Sorumluları 24 Şubat 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar