Karargâh rahatsızmış

Türk matbuatının 'öncü' gazetesi Hürriyet resmen bir çığır daha açtı. 'Adının açıklanmasını istemeyen askeri yetkililer' sözlüğüne yepyeni bir kelime daha kazandırdı:...

Türk matbuatının 'öncü' gazetesi Hürriyet resmen bir çığır daha açtı. 'Adının açıklanmasını istemeyen askeri yetkililer' sözlüğüne yepyeni bir kelime daha kazandırdı: 'Karargâh.' Neymiş efendim? Karargâh diye biri ya da birileri varmış.
Bunlar rahatsızmış! Neden rahatsızmış?
Medyada çıkan bazı haber ve yorumlardan...
Bu haberler neyle alakalıymış?
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başörtüsünün serbest kalmasıyla, Akit gazetesine başsağlığı telefonu açılmasıyla, Genelkurmay Başkanı'nın Cumhurbaşkanı ile birlikte umre ziyareti yapmasıyla vs.
Peki, kim bunlar? Belli değil.
Tam da 'genç subaylar', 'Genelkurmay kaynakları' gibi kimliği belirsiz gazetecilik heveslilerinden kurtulduk diye düşünürken Hürriyet'in o eski 'amiral'lik günlerine duyduğu özlem hortladı; başımıza bir de karargâh çıktı.
Tamam, gazeteci haber kaynağını açıklamaya zorlanamaz.
Kanunlarımız gazetecinin "bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya" zorlanamayacağını güvence altına almıştır, doğru.
Ama kanunun sağladığı bu hakka dayanarak manipülasyon da yapılamaz. Görevi, mevkii ne olursa olsun, birilerinin masa altından haber yaptırma hevesine alet olunmaz.
Gizli kaynakların her söylediği haber olmaz.
Kaynağın güvenilirliğini sorgularsınız...
Kaynağın kimliğini gizlemekteki amacını sorgularsınız. Ortada haber değeri taşıyan bir bilgi olup olmadığını sorgularsınız.
Bütün bu sorgulamaların ardından haberi yayımlamaya karar verirseniz kaynağı gizleme nedeninizi haberin içinde mutlaka açıklarsınız.
En önemlisi 'karargâh' gibi muğlak ifadeler kullanmazsınız.
Peki ya ortada bir haber yoksa?
Hürriyet'in manşetinde olduğu gibi olay sadece bazı yorumlardan ibaretse...
Bu konudaki temel ilke bellidir:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 223 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 183 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar