CHP’nin fesih yalanını yüzüne vuralım

CHP’nin başı çektiği ‘Hayır’ cephesi, yalanların eşliğinde bir algı operasyonu yürütüyor. En çok da referanduma götürülen Anayasa değişikliği maddelerinde olmayan, “Meclisin...

CHP’nin başı çektiği ‘Hayır’ cephesi, yalanların eşliğinde bir algı operasyonu yürütüyor. En çok da referanduma götürülen Anayasa değişikliği maddelerinde olmayan, “Meclisin feshedileceği” yalanına sarılıyorlar.

Referandumda oylanacak değişikliğin 11. Maddesi’nde şöyle deniliyor:

“MADDE 116 – Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.”

Bu satırlarda “fesih” kelimesi var mı? Yok. Ne var? “Seçimlerin yenilenmesi” var.

Buna rağmen vesayetin bir kısım akademisyeni bile CHP ile birlikte “ha fesih ha yenilenme” diyor. İkisi de aynı kapıya çıkarmış…

Öyle ki; CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 28 Mart’ta Gebze’de bir grup muhtara yaptığı konuşmada aynen şöyle diyor:

“Diyorlar ya 'Fesih yok.' Var arkadaşlar. Bugünkü anayasada da var.”

Bugünkü Anayasa’ya bakıyorsunuz, “Cumhurbaşkanı, …seçimlerin yenilenmesine karar verebilir” deniyor. Fesih kelimesi yine yok. Yine “seçimlerin yenilenmesi var.”

Feshin sözlük anlamı, “dağıtma, dağıtılma”. Feshettiğiniz zaman ortadan kaldırıyorsunuz. Meclisi feshettiğiniz zaman o kurumu ortadan kaldırıyorsunuz. Pekiyi Meclis hiç feshedilmiş mi?

12 Eylül 1980 darbesinin ilk bildirisinden okuyalım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan güven, Kılıçdaroğlu endişe kaynağı... 27 Mayıs 2023 | 578 Okunma Özdağ-Kılıçdaroğlu-HDP: Toplu intihar… 25 Mayıs 2023 | 1.525 Okunma CHP-FETÖ irtibatlarını unutmayalım 20 Mayıs 2023 | 379 Okunma Sinan Oğan, küresel baskıya dayanabilir mi? 18 Mayıs 2023 | 3.616 Okunma Erdoğan ile 14 Mayıs destanı yazılırken… 13 Mayıs 2023 | 1.150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar