Bu İstanbul Limanı ki!..

Yekpare Acem mülkünü, İstanbul'un bir taşına feda eden şair, "Liman" sergisini görse, gezse ne derdi acaba diye düşündüm..Acem Mülkü o limana vuran dalganın bir köpüğüne giderdi bu defa, herhalde..Ve de...

Yekpare Acem mülkünü, İstanbul'un bir taşına feda eden şair, "Liman" sergisini görse, gezse ne derdi acaba diye düşündüm..
Acem Mülkü o limana vuran dalganın bir köpüğüne giderdi bu defa, herhalde..
Ve de nasıl haklı olurdu, gidin Liman sergisine görün, gözlerinizle, tarih boyu ne paha biçilmez bir limanda yaşamışız!.
İstanbul Modern'in "Kapanış Sergisi" Liman'a gitmeye karar verirseniz eğer yanınıza bir büyüteç alın.. Ya da cebinizde akıllı telefon varsa, onu büyütece çeviren ayarı öğrenin.
19'uncu yüzyılda yaşayan Mıgırdıç Melkon'un o harika İstanbul Limanı resimlerinin sırrına ancak büyüteçle varabilirsiniz çünkü.
Melkon Usta, Sultan Abdülmecit'in en değer verdiği ressamlardan biri..
Aslında yağlıboya çalışıyor ama bir yandan da resimlerine gerçek üç boyut vermek için, tahta kabartma tekniğini de kullanıyor.
Tuval, yağlı boya ve ahşap bir arada.. Sarayburnu'ndan Çırağan Sarayı'na uzanan İstanbul Limanı'nı bu teknikle çalışmış.. Dört tablo halinde..
Mesela 2 numaralı eserinin önünde durun.. 60 santim eninde, 90 santim boyunda bir tablo bu.. Kadıköy tarafından bakarak çizilmiş. Limanda kadırgalar, takalar, yelkenliler, saltanat kayıkları var.. Tarihi belge boyamış sanki.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 352 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar