Abdülmecit’ten beri ilk defa, Ernani!.

"O da ne" diyecekler çok olabilir aranızda.. O zaman en başından anlatayım!. ***Bugünkü Çiçek Pasajı ve Balık Pazarı'nın olduğu yerde, 1800'lü yıllarda, kurucusunun adını taşıyan bir Naum...

"O da ne" diyecekler çok olabilir aranızda.. O zaman en başından anlatayım!.

***
Bugünkü Çiçek Pasajı ve Balık Pazarı'nın olduğu yerde, 1800'lü yıllarda, kurucusunun adını taşıyan bir Naum Tiyatrosu vardı.
Tanzimat'tan sonra Saray Tiyatrosu olarak kullanılmaya başladı.
İşte bu tiyatroda, 1 Şubat 1846'da, Sultan Abdülmecit Han'ın önünde Verdi'nin "En sevdiğim eserim" dediği Ernani operası oynandı.
Öyküsü Victor Hugo'nun ayni adlı eserinden alınan operayı Giuseppe Verdi 1844'te yazmıştı.
İstanbul, Ernani'nin dünyada temsil edildiği ikinci kent oldu. Paris ve Londra'dan evvel, düşünebiliyor musunuz?.
İtalya'dan hemen sonra.
Şimdi burada parantez açıp, "Osmanlı Sarayı - Naum Tiyatrosu- Opera ilişkilerimizden söz edelim ki, "Ecdad"ı biraz daha iyi tanıyalım..
Ahşap yapı, Ernani'nin oynandığı yıl çıkan bir yangında kül oldu. Ama Abdülmecit Han derhal duruma el koydu. Naum'a yardım etti, bina bu defa kâgir olarak yeniden inşa ettirildi. Mimarı, İngiliz Sefaretini inşa etmek için İstanbul'a gelen William Smith'ti. Sultan destek verince, Avrupa'daki benzerlerini aratmayacak kesme taştan ve son derece lüks binanın iç duvarlar altın varak kaplama süslerle, koltuklar ince ipek kumaştan döşenmişti.
Sultan için özel bir kapıdan girilebilen Hünkar Locası yaptırılmıştı.
Tiyatro 4 Kasım 1848'de Verdi'nin Macbeth operası ile yeniden açıldı. Aralık ayında Sultan Mecid, cuma namazından sonra habersiz olarak yeni Tiyatroyu görmeye gitti ve bayıldı. 9 Şubat 1849'da Donizetti'nin "Linda di Chamouix" operasını izledi; öyle mutlu oldu ki, ayrılırken sanatçılara 50 bin kuruş ihsanda bulundu. Donizetti Paşa da bu ziyaret için özel yazılmış bir kasideyi besteleyip seslendirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar