Ortadoğu “Dama”sına bakışlar!.

"Orta Doğu Satrancı" demeye dilim varmadı. Yıllardır görünüme bakarsanız, ortada satranç değil, dama oynanıyor, çünkü.İşte durum..Bölgede iki adı var, sanı yok devlet var.. Irak ve...

"Orta Doğu Satrancı" demeye dilim varmadı. Yıllardır görünüme bakarsanız, ortada satranç değil, dama oynanıyor, çünkü.
İşte durum..
Bölgede iki adı var, sanı yok devlet var.. Irak ve Suriye!.
Irak'ı, bugün "Yanılmışız" diye itiraf ettiği suçlama ile Amerika işgal etti. Güçlü Saddam hükümetini yıktı. Geriye Sünni ve Şii, Kürt ve Arap halklardan oluşan ama artık devlet düzeni, otoritesi olmayan bir karmaşa kaldı.
Suriye, Arap Baharı ile hareketlendi. Sünni çoğunluk, Şii lider Esad'a karşı ayaklandı. İş savaş başladı.
Özet.. Irak'ta da, Suriye'de de müthiş bir otorite ve düzen, yani "Devlet Boşluğu" oluştu. İki ülkede de bu boşluğu büyük bir hızla IŞİD doldurdu.. Bu korkunç terör örgütü, Hasan Sabbah'ın Haşhaşhileri gibi, canlı bomba suikastçileri ile dünyanın dört bir yanında eylemlere başlayınca, olay Suriye ve Irak'ı aşıp Uluslararası teröre dönüştü. Dünya sarsıldı.
En başta da sınır komşusu Türkiye, büyük tehdit altına girdi. Batı dünyası ve Türkiye IŞİD'in yok edilmesine karar verdi.
Satranç diyemediğim Dama oyunu böylece başladı.
Bölgedeki çok güçlü IŞİD'i yok edecek güçlere göz atalım.
Suriye Devlet Ordusu.. Esad'ın kumandasında.. Özgür Suriye Ordusu.. Esad'ı devirmek için isyan eden Suriyeliler. Bu ikisi hem IŞİD'e, hem de birbirlerine karşı..
Amerika.. IŞİD'e karşı ama, IŞİD'le savaşan Esad'a da karşı.. Özgür Suriye Ordusunu destekliyor.
Rusya.. IŞİD'e karşı ama, Esad'ın yanında, IŞİD'le savaşan Özgür Suriye Ordusu ile de savaşıyor..
Türkiye.. IŞİD'e karşı ama Esad'a da karşı.. Özgür Suriye Ordusu ve Amerika ile iş birliği yapıyor. Bu arada, Rusya ile arasındaki krizi atlattı. Şimdi sıkı dostluk havası karşılıklı hamlelerle hızla gelişiyor. Çünkü iki taraf da dost olmaya mecburlar. Ne var ki IŞİD'e karşı savaşan Rusya, dostu Türkiye'nin, Amerika ile birlikte yıkmaya çalıştığı Esad rejimini destekliyor. Türkiye'nin, Suriye'de müttefiki hızla yakınlaştığı Rusya değil, tersine hızla uzaklaştığı Amerika..
Amerika ile gerilimin sebebi, Irak'tan, Suriye Kürtlerine yardım için bölgeye gelen PKK'lılar. Onlar ve destekçileri Amerika'ya göre adları PYD.. PKK, Türkiye Kürtleri.. PYD ise Irak Kürtleri.. Biz "Bunlar da terörist. Suriye'ye çekilsinler" diyoruz. Müttefikimiz Amerika ise PYD'ye her türlü desteği veriyor, oysa.
Şimdi bu Ortadoğu'daki bu Picasso tablosuna bakıp, sabaha dek düşünüp durun siz.. Ben başka şey söyleyeceğim..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar