Verona’da bir Türk tenor!..

Shakespeare o gece orada, dünyanın en büyük Opera Festivaline ev sahipliği yapan Verona'da olsa, "Veronalı iki Centilmen"in yanına "Verona'da bir Türk"ü de yazar mıydı acaba?. Konu güzeldi çünkü..Fatih Sultan Mehmet...

Shakespeare o gece orada, dünyanın en büyük Opera Festivaline ev sahipliği yapan Verona'da olsa, "Veronalı iki Centilmen"in yanına "Verona'da bir Türk"ü de yazar mıydı acaba?. Konu güzeldi çünkü..
Fatih Sultan Mehmet, "Rüzgar Gibi Veziri" Gedik Ahmet Paşa'yı İtalya'yı fethe göndermişti. Ama şehzadeliğinde beceriksizliklerini görüp "Bir gün Padişah olursan senin için kılıç kuşanmam" diyen Paşa'yı, Fatih'in ani ölümü üzerine tahta geçen II.
Beyazıt geri çağırınca Otranto'nun Fethi ile başlayan operasyon da durdu. Ordu geri çekildi.. Tarihler, Fatih'in Avrupalılar tarafından satın alınmış bir hain tarafından zehirlendiği iddiasını çok tartışırlar.
Osmanlı bir daha İtalya'ya, sahilleri vuran korsanları ve donanmaları dışında gitmedi, gidemedi ve İtalya'yı fethetme işi, Atatürk Cumhuriyeti'nin çocuğu bir Türk Sanatçısına kaldı.
Daha Cumhuriyet ilan edilmeden kurdurmuştu konservatuarı Atatürk.. Sofya'da ataşe iken gittiği, hayran kaldığı operanın Türkiye'de temellerini atmıştı. Kurtuluş Savaşı bitince "İşin askeri yanı bitti. Şimdi medeni yanı başladı. Bunu bilim, kültür ve sanatla yapacağız" demişti.
İşte o yoldan yürüyen Konservatuar ve Devlet Operası'nın dünyaya armağan ettiği bir ödüldü, tenor Murat Karahan..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar