Suçlu Konya Valisi.. Cezalandırılan İstanbul seyircisi!.

Ceza Hukuku'nun ana prensibi "Suçların şahsiliği"dir. Bu evrensel ilke, insanların başkalarının işlediği suçlar yüzünden cezalandırılmasını önler. İnsan Hakları'nın temelidir.Şimdi...

Ceza Hukuku'nun ana prensibi "Suçların şahsiliği"dir. Bu evrensel ilke, insanların başkalarının işlediği suçlar yüzünden cezalandırılmasını önler. İnsan Hakları'nın temelidir.
Şimdi, pazartesi akşamı Galatasaray'ın Ali Sami Yen Stadı'ndaki, sezon açılış maçını izlemekten men edilen Ahmet Bey'in (Ahmet Bey, Mekteb-i Mülkiye'de hocalarımızın örnek verirken kullandıkları hayali erkek ismi idi. Kadın olursa örnek, o zaman da Ayşe) durumunu Evrensel Ceza Hukuku ve İnsan Hakları açısından ele alalım..
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), "Galatasaray'a 1 Maç Seyircisiz" cezayı Konya olayları dolayısı ile verdi.
Olayları özetleyelim..
Galatasaraylı oldukları iddia edilen bir otobüs dolusu mahluk, önce Konya civarında bir benzinlikte, sonra stadyum önünde Beşiktaşlılara saldırdılar. Bıçakla yaralananlar oldu. Sonra maç başladı. Bu mahluklar, ortada hiçbir sebep yokken, hem de Galatasaray kalesinin arkasında, stada sokulması yasak meşaleleri yaktılar.
Muslera'ya doğru attılar. Kale önü dumana boğuldu.
Çimler yandı. Hakem maçı durdurdu. Ayni hayvansal mahluklar uzatma devresinde gene Muslera'ya doğru ikinci defa meşale eylemi yaptılar. Hakem maçı gene durdurdu.
TFF de, bunun üzerine Galatasaray'a bir maç seyircisiz oynama cezası verdi.

***
Şimdi "Olayı çıkaran Galatasaray seyircisi, cezayı alan da Galatasaray seyircisi" deyip olayı hukuk çerçevesine oturtmaya çalışırsanız, Hukukun özü, ruhu denen şeyden hiç mi hiç haberiniz olmadığınız ortaya çıkar. Ceza Hukukunun temeli "Cezaların şahsiliği ilkesi"ni nasıl ihlal edip, insan haklarını nasıl çiğnediğinizi de anlamazsınız.
Şimdi, olaya "Hukukun Ruhu" açısından bakalım..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 352 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar