Bizans’ta bir ameliyat!..

Üstat Radi Dikici, o sıralar ciddi sağlık sorunları geçirdiği için, yazamamıştı. Şimdi yazabildi ancak ve bana şu notla gönderdi.. "Pera Müzesi'nde açılan 'Bizans'ta Şifa Sanatı-Hayat...

Üstat Radi Dikici, o sıralar ciddi sağlık sorunları geçirdiği için, yazamamıştı. Şimdi yazabildi ancak ve bana şu notla gönderdi.. 
"Pera Müzesi'nde açılan 'Bizans'ta Şifa Sanatı-Hayat Kısa, Sanat Uzun' sergisi, muhtemelen müzenin bugüne kadar açtığı sergilerin en önemlisiydi ve 26 Nisan günü kapandı. Artık Hipokrat'ın iki ve Galen'in bir kitabını bir daha görmek mümkün olmayacak. Kitaplarımda teknik bir konuyu yazarken daima o konunun uzmanlarına danışırım. Heraklius kitabımda, baba Heraklius'a yapılan ameliyatla ilgili o döneme ait bilgiyi bana Prof. Dr. Akif Akaydın, uzun araştırma yaparak ve işin enteresan tarafı Galen'e atıfta bulunarak verdi. Buradan kendisine, kitabın başına unuttuğum teşekkürü aracılığınla sunmak istiyorum." 

***


İmparator Heraklius, Kartaca Valisi olan babasını Konstantinople'a çağırmıştı. Onun yürürken aksadığını görünce Sampson Hastanesi hekimlerini muayene için saraya çağırdı.
Muayene yaklaşık bir saat kadar sürdü. Başhekim dışarı çıktı. 
"Majesteleri, babanızın sağ baldırının arkasında, muhtemelen kıl dönmesi veya başka bir nedenle, içi iltihaplı bir bölge oluşmuş. Son derece tehlikeli. Mutlaka müdahale edilmesi gerekli. Ameliyat edeceğiz. Bu teknik sadece hastanemizde var. Eğer komutan biraz daha gecikmiş olsaydı, iltihap önce ayağına yayılacaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 355 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar