İstanbul Surları elden gidiyor!..

İstanbul sevdalısı, İstanbul Tarihi ve Bizans uzmanı Üstad Radi Dikici bu hafta konuyu, tarihten bugüne getiriyor. Bir dünya mirası Surlar'ın bugünkü durumunu gitmiş, görmüş, fotoğraflamış.. Şimdi...

İstanbul sevdalısı, İstanbul Tarihi ve Bizans uzmanı Üstad Radi Dikici bu hafta konuyu, tarihten bugüne getiriyor. Bir dünya mirası Surlar'ın bugünkü durumunu gitmiş, görmüş, fotoğraflamış.. Şimdi elinde bu resimlerle çığlık atıyor..
Ben bu çığlığı iletiyorum sizlere.. 

***


İstanbul Surları'nın nasıl inşa edildiğini dört hafta Pazar günleri, sevgili Hıncal'ın köşesinden size sunmuştum.
Son şöyle bağlamıştım:"Okurlarımız soracaktır. İstanbul Surları'nın bugünkü hali nicedir? Felaket, yüz karası.
Sanki orada hâkim sadece dağ kanunları.
İstanbul'un göbeğinde mi? Evet İstabul'un göbeğinde. 
"21 Mart Cumartesi 2015 günü çektiğim fotoğrafları sevgili Hıncal kardeşime gönderdim. Muhtemelen tüyleri ürpermiştir... İşin komik tarafı bazı bölgelerde kısmen de olsa restorasyon çalışmaları sürerken, Yedikule'den Mevlana Kapı'ya kadar olan bölgede surlar yıkılıyor. Uydu antenli gecekondular, yollar ve sulama havuzları ve tuvaletler yapılıyor. Her türlü çöp surların dibine yığılıyor."
22 Mayıs 2015 Cuma günü aynı bölgeyi tekrar dolaştım.
Felaketin boyutları artmıştı. Surların en öndeki bölümlerini kapatacak ölçüde boş sebze sandıkları yığılmıştı.
Yüreğim yeni resimler çekmeye dayanamadı ve oradan hızla ayrıldım.
Bu sayfaya bu rezil görüntünün sadece bir tanesini koyuyorum. Lütfen felaketin boyutlarını iyi görmek için, diğer fotoğrafları aşağıdaki linki tıklamanızı tavsiye ederim.
İstanbul aşığı olan Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Sayın İçişleri Bakanı lütfen bu konu ile ilgilenin.
Kendisine, 11 yıl önce bu boyutlarda olmamasına rağmen yıkımların ve gecekonduların fotoğraflarını verdiğim ve "Dehşet içinde kaldım," diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Topbaş ve nihayet yörenin belediye başkanı surların önünden geçerken gözlerini mi kapıyorlar?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 353 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar