Quo Vadis günlerine geri mi dönüyoruz?.

Quo Vadis, dünyanın bütün dillerinde kullanılan Latince bir deyiştir. "Nereye gidiyorsun" anlamına gelir.Efsaneye göre, Hıristiyanlığı yaymakla görevli havarilerden Peter, İmparator Neron'un zulmünden ve muhtemel bir...

Quo Vadis, dünyanın bütün dillerinde kullanılan Latince bir deyiştir. "Nereye gidiyorsun" anlamına gelir.
Efsaneye göre, Hıristiyanlığı yaymakla görevli havarilerden Peter, İmparator Neron'un zulmünden ve muhtemel bir çarmıha gerilmekten kurtulmak için Roma'dan kaçar. Yolda giderken, sırtında haçını taşıyan Hazreti İsa'ya rastlar. Peter sorar..
"- Quo vadis?."
İsa cevap verir..
"- Romam vado iterum crucifig!"
Türkçesi..
"- Roma'ya tekrar çarmıha gerilmeye.."
Peter bunun üzerine, Roma'da bırakıp kaçtığı görevini hatırlar. Cesaretini toplar ve geri döner. Sonra da Aziz ilan edilir, St. Peter olur.
Efsane çeşitli romanlara, bir yığın sinema ve TV filmine konu oldu.
En ünlü romanı "Quo Vadis" adıyla Polonyalı Henryk Sienkiewicz yazdı ve 1905'te Nobel aldı. Bu romanı 1951' de Mervyn LeRoy ayni adla filme çekti. Robert Taylor ve Deborah Kerr'in baş rollerini oynadığı film, 8 dalda Oscar adayı oldu. İmparator Neron'u canlandıran Peter Ustinov, Altın Küre'yi kazandı.
O yıllarda filmler çekildikten beş, on yıl sonra ancak bize geldiğinden, gazeteciliğe başladığım 1957 yılında izleyebilmiştim. Film öyle popüler olmuştu ki, Quo Vadis deyişini Türkçeye sokmakla kalmadı, o yıllarda hemen her gazetede, başlıklarda sık sık kullanılır oldu..
Ben Yeni Gün'ün spor sayfasında kaç başlık attım, kim bilir, işlerin iyi gitmediği kurum ve kişilerin adlarının önüne koyarak..
"Quo Vadis Galatasaray?." dedim mesela, bugün de dediğim gibi..
Dün sabah haber ekranlarını şöyle bir dolaşıp, gazeteye doğru yola çıkarken,
"Quo Vadis" lafı aklıma geldi işte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar