Kilis'te ''Kilis'' kalmamış!..

Kilis'e, "Kilis Yemekleri Tadım Festivali" için gittim. İstanbul Beylikdüzü'ndeki Kilisli lokantasını yıllar önce açıp, Kilis ev yemekleri sunan ve büyük bir başarıya ulaşan dostum Mehmet Şahiner "İlle...

Kilis'e, "Kilis Yemekleri Tadım Festivali" için gittim. İstanbul Beylikdüzü'ndeki Kilisli lokantasını yıllar önce açıp, Kilis ev yemekleri sunan ve büyük bir başarıya ulaşan dostum Mehmet Şahiner "İlle geleceksin" dedi. 63 yıldır görmediğim memleketim bir yanda.. Onun hem de ev kadınları tarafından yapılacak emsalsiz yemekleri öte yanda.. Kaçar mı?.
Önce size Kilis Mutfağı hakkında bilgi vermek isterim..
1950 yılında babamın tayini Kilis'e çıkınca, biz, Necati Dayımla (Bilgiç), Kilis'e gelmiştik. Narlı'da trenden indik. Otobüsle Kilis'e geldik. Ev zaten tutulmuş, hazır..
Annem bavulları açarken, dayım "Hıncal, şu köşede hemen Kasap Mahmut var" dedi. "Oraya koş, iki kişilik kebap söyle..
İlkokul dört kafasıyla iki şey düşündüm..
"Yahu kasap et satar, kebap, kebapçıda ya da lokantada olur" dedim bir.. "Şu dayım ne cimri. Biz altı kişiyiz, iki kişilik kebap ısmarlıyor" dedim, iki..
Az sonra Mahmut'un çırağı kebapları getirdi iki hasır tepsiye oturtulmuş, bakır tabaklar içinde.. Ama bakırlar devasa.. Bir kişilik kebabı 10 kişi yer.. Kilis'te "Kişi" denince, 160 okkalık pehlivan Filiz Nurullah anlaşılıyor olmalı..
Bir kişiliği yedik, bir kişiliği de akşama kaldı.
Sonra kebabı niye kasabın yaptığını da öğrendim. Kebap, ahçı, ustalık gerektirmeyen bir yemek, Kilis'te. Kasap eti keser, parçalar, şişe dizer, hemen dükkanın arka bahçesindeki mangalda da pişirir, olur biter. Yıllarca kebabı Kasap Mahmut'tan yedik..
Kilis mutfağının kebap değil, enfes Kilis yemekleri olduğunu zamanla öğrendim. Anneannem ve annemin pişirdiği harika yemeklerin asıl Kilis Mutfağı olduğunu çözdüm.
Kilis yemeği, tencere, ya da tepside hazırlanır, ocakta, ya da fırında pişer. Mangalda değil..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 356 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar