Heraklius İmparator oluyor!..

İçinde yaşadığımız ama, zerre kadar tanımadığımız İstanbul'un geçmişini büyük tarih araştırmacısı, Üstat Radi Dikici, o nefis romancı üslubu ile anlatmaya devam ediyor....

İçinde yaşadığımız ama, zerre kadar tanımadığımız İstanbul'un geçmişini büyük tarih araştırmacısı, Üstat Radi Dikici, o nefis romancı üslubu ile anlatmaya devam ediyor.
Sizlerden gelen maillerden, Dikici'nin tarihi yazılarının tiryakilik yaptığını görüyor ve çok mutlu oluyorum.. Bu Anadolu bizim çünkü.. Onun tarihi de bizim, dolayısıyla.. Üstat, bu hafta gene çok renkli bir Bizans sayfası açıyor. Buyrun!..
***

Dönemin imparatoru Maurice (582-602) Batı ordusunun 602'de kışlık yerine dönmesini yasaklayınca, ordu isyan etti ve kendilerine lider olarak Phokas'ı seçtiler. Konstantinople'da halk da ayaklanınca Maurice, İzmit'e kaçtı ama orada yakalanarak idam edildi.
Senatonun da onayıyla Phokas (602-610) St John Baptist Kilisesinde yapılan törenle taç giydi. O sırada 55 yaşındaydı. Bizans tahtında ilerideki yüzyıllarda da hiçbir deneyimi olmayan kişiler yer aldı. Ancak onlar sağduyularını kullanarak çok kez başarılı oldular. Büyük bir şanssızlık eseri, Phokas ondan da yoksundu. Bu nedenle sekiz yıl süren imparatorluk dönemi tam bir karmaşa içinde geçti.
Çok acımasızdı... Özellikle son iki yıl içinde birini idama göndermesi için ona kızması ya da şüphelenmesi yetiyordu. Üstelik idam o kişiyle sınırlı kalmıyor, çok kere eşini ve oğullarını da öldürtüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 356 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar