3 bin yıllık tarih.. Elde var sıfır!..

Güneydoğu Anadolu, dünyanın en eski yerleşim merkezi.. Ben söylemiyorum.. Dünyaca ünlü Guiness Book of World Records/ Dünya Rekorları kitabı, bilimsel verilerle yazıyor. İnsanoğlu'nun tarımsal yaşama, yani...

Güneydoğu Anadolu, dünyanın en eski yerleşim merkezi.. Ben söylemiyorum.. Dünyaca ünlü Guiness Book of World Records/ Dünya Rekorları kitabı, bilimsel verilerle yazıyor. İnsanoğlu'nun tarımsal yaşama, yani yerleşik düzene geçtiği yıl, İsa'dan 10 bin sene önce.. Yer ise Gaziantep!.. Bütün köyler, kasabalar, kentler Antep'ten sonra kurulmuş. İnsanlık, yerleşik düzene Antep'te geçmiş, ilk.. 
Antep'in 60 kilometre güneyindeki Kilis'in kuruluşu ise, İsa'dan bin yıl önceye dayanıyor. Yani 3 bin yıllık bir tarihi var, Kilis'in.. 
3 bin yıllık Kilis'ime 63 yıl sonra, ilk defa dönmüşüm.. Yanımda, iki Kilis yerlisi dostum var.. 
"Benim Kilisli gazeteci Hıncal olduğumu unutun. Amerika'dan gelmiş bir turistim mesela.. Gezdireceksiniz. Nereye götürür, neyi gösterirsiniz" dedim.. Düşündüler.. 
Düşündüler bir tek yer bulamadılar.. 
Kilisli, 3 bin yıllık tarih içinde yaşıyor, ama bana gösterecek tek şeyi yok.. 
Saatlerdir Kilis sokaklarındayız.. Gördüklerim hep facia.. 
Kilis'te şöyle yürünecek, piyasa yapacak, vitrinlere, etrafa bakacak bir bulvar, geçiniz geniş cadde, vitrinler falan yok.. 
"Ana cadde" denecek cadde, insanın içini açan tek meydan yok.. Sokaklar, 63 yıl önce neyse o.. Ama o zaman en fazla iki katlı Kilis evleri vardı.. Yap/Satçılar oraya da dalmışlar. Evini veren karşılığında dört daire alınca, vaz geçivermiş hemen.. Hani o tüm ülkeyi çirkinleştiren iğrenç yığma binalar var ya, mimarsız, mühendissiz rastgele dikilen. Kilis'i de doldurmuş onlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 270 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 353 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar