Luis Posada Carilles ve Fetullah Gülen

6 Ekim 1976 günü, Küba Devlet Havayolları'na ait, 455 numaralı uçakta, önce bir koltuğun altına gizlenmiş bomba patladı. Ardından tuvalete gizlenmiş ikinci bomba patladı. Uçak okyanusa çakıldı....

6 Ekim 1976 günü, Küba Devlet Havayolları'na ait, 455 numaralı uçakta, önce bir koltuğun altına gizlenmiş bomba patladı. Ardından tuvalete gizlenmiş ikinci bomba patladı. Uçak okyanusa çakıldı. Yolculardan geriye saçılmış parçaları kaldı. İçlerinde 9 yaşındaki bir kız ve olimpiyat altın madalyası almış 24 kişilik Küba eskrim takımının da olduğu 73 kişi öldürüldü.
Saldırıyla ilgili iki Venezuelalı Hernan Ricardo ve Freddy Lugo tutuklandı ve 20 yıl hapis yattı. Ricardo'ya saldırıdaki rolü için 25.000 dolar ödendiğini itiraf etti. Hapisten çıkınca Florida'ya taşınan Ricardo, Miami Herald'ın bir haberine göre, FBI'ın Uyuşturucu ile Mücadele Birimi'nde çalışmaya başladı.
Ancak tetikçilerin arkasındaki isim, 1961'de Fort Benning'deki CIA üssündeki, "School of the Americas"ta bombacılık ve sabotaj üzerine eğitim görmüş, Küba asıllı ajan Luis Posada Carilles'ti. Bombacılar, adını verdikten sonra tutuklansa da, hapisten kaçmayı başardı.
Adı Küba'yı işgal girişimi Domuzlar Körfezi çıkarmasından uçak düşürmeye, komünist Venezuelalılara işkenceden otel bombalamalarına, Şili Dışişleri Bakanı'na suikasttan Fidel Castro'yu bombalı suikastla öldürmeye teşebbüse dek pek çok suça karıştı. Hatta yıllar sonra New York Times'a verdiği röportajda, bunların bazılarını kabul edecekti.
Carilles, 2011'de mahkeme karşısına çıktı. Nerde? Miami'de. Hangi suçtan? Göç yetkililerine yalan söylemekten. Mahkeme, 13 hafta sürdü. Avukatları bu adamın nerdeyse Güney Amerika'nın yarısında suç işlemiş, aranan biri olduğunu anlattı. Küba ve Venezuela "Teröristtir, iadesini istiyoruz" diye Başkanlar seviyesinde haykırdı. Ne oldu? Carilles beraat etti. Şimdi 89 yaşında, Miami'de serbestçe yaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsrail üzerinden ticaret de dursun 27 Mart 2024 | 456 Okunma Erdoğan’ın rakibi Erdoğan 26 Mart 2024 | 386 Okunma İstanbul’un 6 Şubat’ı ve İmamoğlu 22 Mart 2024 | 168 Okunma Az kaldı, zaten çözülüyorsunuz 20 Mart 2024 | 524 Okunma Kent uzlaşısı bu mu? 19 Mart 2024 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar