Dokunulmazlıklar ne olacak?

Fezlekesi Anayasa Komisyonu'na ulaşmış olan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin süreç, Meclis Genel Kurulu'nda oylanma aşamasına yaklaşıyor. Dolayısıyla gerilim de artıyor.Dün...

Fezlekesi Anayasa Komisyonu'na ulaşmış olan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin süreç, Meclis Genel Kurulu'nda oylanma aşamasına yaklaşıyor. Dolayısıyla gerilim de artıyor.
Dün, dokunulmazlıkları kaldıracak geçici anayasa değişikliği maddesinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'na tüm HDP'li vekiller danışmanlarıyla birlikte geldiler. Salon yeterli olmadığı için oturacak yer noktasında çıkan sıkıntı kavgaya çevrildi, oturum pazartesiye ertelendi. HDP'li vekillerin her birinin tek tek söz alarak komisyon çalışmasını geciktirmek için uğraşması bekleniyor. Ak Parti ise, değişikliğin 10 Mayıs'ta Meclise gelmesi için çalışıyor. Üç ihtimal var:
1. Kapalı oylamayla yapılacak anayasa değişikliği oturumunda, 330'un altında vekil yasanın geçmesi için oy verirse, yasa geçmeyecek.
2. Rakam 330 ile 367 arasında kalırsa, halkoyuna /referanduma sunulması için Cumhurbaşkanlığı'na gidecek. Ancak şu konjonktürde referanduma gidilmesi siyasete de, terörle mücadeleye de zarar vereceği için Cumhurbaşkanı'nın yasayı Meclis'e tekrar görüşülmesi için göndermesi söz konusu olabilir. Meclis de bu noktada, aynı sorunun tekrar yaşanmaması için değişikliği bir daha gündemine almaz. Bu sefer de sıra, dosyaların tek tek görüşülmesine gelecek ki 600'den fazla dosyanın söz konusu olduğu ve bunun Meclis'in bir yıllık çalışmasına denk geldiği göz önüne alınırsa, nasıl bir yol izleneceği belirsizliğini koruyor.
3. 367'den fazla vekil olumlu yönde oy kullanırsa, yasa sorunsuz geçecek. Yalnız kapalı oylamada Ak Parti ve MHP hiç fire vermeden lehte oy kullansa dahi, CHP'nin desteği gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 563 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.267 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.753 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.710 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 438 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar