Türkiye vardır

Rusya savaş uçakları, 3 Ekim'de ve 4 Ekim'de Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmişti. İki sınır ihlali hadisesinde de Türk yetkililer bunu şiddetle protesto etmişti. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi...

Rusya savaş uçakları, 3 Ekim'de ve 4 Ekim'de Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmişti. İki sınır ihlali hadisesinde de Türk yetkililer bunu şiddetle protesto etmişti. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak uyarılmış, Türkiye'nin angajman kuralları hatırlatılmıştı. 24 Kasım'da, yine bir Rus savaş uçağı sınırımızı ihlal ettiğinde beş dakika içinde pilotlar on kez uyarıldı ama uyarılara cevap gelmeyince uçak düşürülerek cevap verildi. Rus Ortodoks Kilisesi'nin 'kutsayarak' gönderdiği savaş uçaklarından biri Türkiye'nin 'kutsalı' olan sınırlarını ısrarla ve uyarılara rağmen ihlal edince düşürüldü.
Rusya uzun süredir, kaba kuvvet uygulayarak Gürcistan'da, Ukrayna'da ve bağlantılı olarak Kırım'da ve en son Suriye'de bölgenin tek hâkimi olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Türkiye'nin Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı gibi hassasiyet gösterdiği noktalarda dahi diplomatik çözüm yollarından vazgeçmediği, bölgede her şeyden önce bir 'soft power' olarak var olmaya çalıştığı da sır değil. Hatta Rusya, Suriyeli Türkmen sivillerin yaşadığı bölgelere günde onlarca sortiyle bombalar yağdırmış olmasına rağmen Türkiye yine sadece uluslararası kurumlar ve kendi yetkili organları eliyle tepkisini dile getirmişti. Ancak Putin'in herkese 'kabadayılık' taslayan bu politikası eninde sonunda bir duvara toslayacaktı ve Erdoğan o duvarın adı oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, olay günü yaptığı konuşmasında, hadisenin önüne geçmek için ellerinden geleni yaptıklarını, Türkiye'nin Rusya'ya karşı bir düşmanlığı olmadığını ama sınırlarını da korumak zorunda olduğunu söyledi. Dahası, Rusya'nın, DAEŞ kontrolündeki en yakın noktaya 280 km. mesafesi olan ve yeri geldiğinde DAEŞ'e karşı da savaşmış olan Bayırbucak Türkmenlerine karşı agresif bombalama kampanyasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Putin, bu uyarıyı dinlemediği takdirde, Rusya- Türkiye ilişkilerini daha sıkıntılı günler bekliyor diyebiliriz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 156 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.255 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.753 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.710 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 438 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar