Barzani ile dayanışma zamanı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 'ekonomik şahdamarı' olan petrolü Türkiye'ye taşıyan Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na, 29 Temmuz'da PKK tarafından saldırı düzenlendi. PKK, ertesi gün internet...

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 'ekonomik şahdamarı' olan petrolü Türkiye'ye taşıyan Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na, 29 Temmuz'da PKK tarafından saldırı düzenlendi. PKK, ertesi gün internet sayfasında saldırıyı üstlendi.
Bunun üzerine IKBY Başbakanlık Ofisi'nden bir açıklama yayınlandı ve saldırı kuvvetli biçimde kınandı. Açıklamada PKK, "Kürt milletinin rızkını sabote etmekle" suçlandı. Ardından IKBY Parlamentosu'ndaki diğer partiler de saldırıyı kınadı. Bunun üzerine PKK geri adım atarak, kendi 'resmî' sitesinde üstlendiği saldırıyı 'yerel birimlerin kendi inisiyatifleriyle' yaptığını açıkladı.
Aynı günlerde TSK'nın Kandil harekâtında Zergele isimli PKK Eğitim Kampı'nın vurulduğu sırada sekiz sivilin de can verdiği iddia edildi. IKBY Başkanlığı da bu vahim iddiayı doğruladı.
Nitekim Türkiye Dışişleri de, '90'lara dönülmeyeceğini' tekrar kanıtlarcasına konu hakkında açıklama yaparak, "sivil kayıplar da meydana geldiği yönündeki haberler üzüntüyle karşılanmış ve haberlerde ileri sürülen iddialar hakkında inceleme ve araştırma başlatılmıştır" dedi. Aynı gün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlık Ofisi, yani Mesud Barzani tarafından yapılan açıklamada sivil ölümleri kınanırken, onları 'canlı kalkan' olarak kullanan PKK'ya da "Sivil ölümlerini engellemek amacıyla PKK, Irak Kürdistanı'ndan çıkmalıdır" çağrısı yapıldı. Bu Barzani'den gelen ve ateşkesi bozanın PKK olduğunun altını çizen açıklamadan sonraki en güçlü uyarıydı.
Bu gelişmelerin ertesinde, Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) rakibi olan ve İran'a yakınlığıyla da bilinen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) açıklama yaparak, KDP'nin "Başkanlık meselesini yasal çerçevede ele almaması durumunda hükümetten çekilebileceklerini" bildirdi.
Daha önce 7 Haziran seçimlerinin hemen ertesinde İran'a yakın KYB ve Goran Hareketi'nin IKBY Parlamentosu'na sundukları yasa değişikliği teklifiyle Barzani'nin Başkanlık yetkilerini budamaya ve ülkeyi parlamenter rejime götürmek istediklerini, özetle "Barzani'yi de Başkan yaptırmayacağız" dediklerini yazmıştım.
IKBY'nin geçtiği bu zor günlerde KYB ve Goran, Barzani'yi kısıtlamak için yeniden harekete geçti. KYB Grup Başkanı Begerd Talabani, "Goran Hareketi, İslami Birlik (Yekgırtu) ve İslami Toplum (Komel) partileriyle mevcut hükümeti feshedip yeni çoğunluk hükümeti kurabiliriz"

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.703 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 436 Okunma Sakin güç, derin diplomasi 16 Nisan 2024 | 297 Okunma İran ve İsrail’in ortak menfaatleri 15 Nisan 2024 | 331 Okunma Erdoğan ne yapmadı? 08 Nisan 2024 | 448 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar