İnsan kafasından uydurur!

Pazar sözlüğü: ANLAŞMAK. Aramıza "iletişim" girdiği için anlaşamıyoruz. Bir de uzmanların dahi diline pelesenk olan şu "iletişim kopukluğu" lafı var. Anlaşmamızı bu önlüyormuş....

Pazar sözlüğü:

ANLAŞMAK. Aramıza "iletişim" girdiği için anlaşamıyoruz. Bir de uzmanların dahi diline pelesenk olan şu "iletişim kopukluğu" lafı var. Anlaşmamızı bu önlüyormuş. Çok bilmiş biçimde teşhis koyuluyor: "Aranızda iletişim kopukluğu var!" Onca öfke, kırgınlık, laf geçirmeler iletişimden sayılmıyormuş; mimikler, jestler bir "dil" değilmiş gibi... Oysa bu basbayağı kopmuşluk!
ARABA. Bağımlılık yapar. Dışarı çıkması, ayrılması, uzak kalması zordur. Ortamdaki ısıyı, kokuyu, sesi ayarlar; böylece karmaşık bir dünyada her şey kontrolümüzdeymiş gibi davranırız. Hele direksiyon bizdeyse, ölümümüz bile elimizin altındaymış gibidir. O hareket eder, biz ise kendimizin hareket ettiğimizi sanır ve bundan çok hoşlanırız. Aslında onun bizi kontrol ettiğini, yavaş yavaş bizi ele geçirdiğini fark ettiğimizde geç olur. Bazı sosyal bilimciler arabalarımızı "balon gibi şişkin fakat içi boş benliklerimiz" olarak tarif ediyorlar. Öyle mi gerçekten, bilemiyorum. Ama arabaların artık ev gibi bir "iç mekan" işlevi gördüğünden eminim.
DOSTLUK. Koşuşturma, mecburiyetler ve gevşek dokulu sosyal ilişkiler çağında dostluktan çok dostluğa özlem var. "Dostluğumuz bitti" denen durumlara gelince, dikkatle bakın; göreceksiniz ki, "yol" bitmiştir ve sona eren "yoldaşlık"tır.
GECE. Kim demiş karanlık diye! Geceyi karanıkla özdeşleştirenlere şaşarım. Işıl ışıldır.Zihni aydınlatır.
HAKLI ÇIKMAK. Küçümsenmesinde mutlaka fayda olan bir haz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya bir eşikte salınıyor 29 Mart 2024 | 111 Okunma Korka korka, nereye böyle? 28 Mart 2024 | 372 Okunma Cilalı tavırlar mı, gerçekler mi? 26 Mart 2024 | 294 Okunma Vitrinde DEAŞ var, inanalım mı? 25 Mart 2024 | 397 Okunma Savaş ve Barış 24 Mart 2024 | 164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar