Kendi kendisini yiyor Avrupa

Profesör Robert Kelly canlı yayına çıkmış, BBC'ye konuşuyor. Nefis bir an: önce bir çocuk dans ederek odaya giriyor.Ardından yürüteçli ikinci bir çocuk. Babaları elle kolla uzaklaştırmak isterken...

Profesör Robert Kelly canlı yayına çıkmış, BBC'ye konuşuyor. Nefis bir an: önce bir çocuk dans ederek odaya giriyor.
Ardından yürüteçli ikinci bir çocuk. Babaları elle kolla uzaklaştırmak isterken Asyalı bir kadın hızla dalıp çocukları kapıyor. Bu video paylaşım rekorları kırıyor.
İlginç olan şu ki, herkes kadını 'Asyalı bir dadı' sanıyor. Halbuki çocukların annesi. Aklı başında İngiliz gazeteleri makale üstüne makale yayınlayıp 'zihnimizdeki, benliğimizdeki, bilinç dışımızdaki ırkçılığı' irdeliyor.
Bugünkü Avrupa bu desem mi demesem mi, bilmiyorum ama bu durumu açıklayabilirim.

***
Avrupa'nın, pazartesi günkü yazımda belirttiğim ve şimdi Türkiye üstünde somutlaşmış sorunlarını anlamak ancak onun büyük sömürgecilik (Koloniyalizm) ve Oryantalizm tarihini kavramakla kabildir.
Sömürgecidir Avrupa. Servetinin, refahının, hatta kültürel birikiminin altında yatan temel gerçek budur. Elbette bir Avrupa bilinci var. Elbette Avrupa Antik Yunan'dan beri, Rönesans'tan beri, Aydınlanma'dan beri kendisini dönüştürerek geldi. Bilimin, kültürün odağı oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Büyük tıkınma’ ya da edebiyatı edebiyatımsılarla öldürüş 10 Kasım 2018 | 4.034 Okunma Atatürk’ün hayatı: resmiyet, sivillik, bilimsellik... 14 Eylül 2018 | 279 Okunma Şiirlideğnek küçük İskender ve büyük şiiri 20 Temmuz 2018 | 262 Okunma Nazım Hikmet’in Cep Defterleri 08 Haziran 2018 | 338 Okunma 1968’e Türkiye’den bakmak... 11 Mayıs 2018 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar