Yeteri kadar su içiyor musunuz?

İnsan bedeni, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için günde en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. Susuzluk durumunda, beyinden böbreğe tüm organlar olumsuz etkilenir Su, hem insan bedeni, hem de ekolojik dengenin devamı için...

İnsan bedeni, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için günde en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. Susuzluk durumunda, beyinden böbreğe tüm organlar olumsuz etkilenir

Su, hem insan bedeni, hem de ekolojik dengenin devamı için hayati öneme sahip en önemli şeydir desek abartmış olmayız. Eminim birçoğunuz, insan bedeninin dörtte üçünün sudan oluştuğunu söyleyen birilerini duymuşsunuzdur. İnsan bedeni, yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için gün boyu su kaybına (dehidrasyon) uğrar. İnsan bedeni, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmek için günde 2-6 litre suya ihtiyaç duyar.

YEDİKLERİMİZİN SUYU DA SAYILMIŞ
Amerika'da bulunan The National Board of Research, alınan her bir kalori için bir mililitre su tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Bu durumda, 2 bin kalorilik diyetle beslenen biri için günlük su ihtiyacının 2 litre olduğu söylenebilir. National Research Council of the U.S. tarafından yayınlanan son kılavuz, günlük su ihtiyacı için daha net rakamlar kullanmayı tercih etmiş. Yayınlanan rehber kılavuza göre; erkekler günde 3.7, kadınlar (hamileve emzirme döneminde olmamak koşuluyla) günde 2.7 litre su tüketmeliler. Yediğimiz besinlerden aldığımız su miktarı da, bu hesaplamalar yapılırken dikkate alınmış.
ABD Enstitüsü (IOM); yaptığı araştırmalarda erkeklerin yüzde 43'ünün, kadınların ise yüzde 41'inin günlük su tüketimlerini karşılamadığını ortaya çıkarmıştır. Aynı araştırma, su tüketiminde yaş faktörüne de dikkat çekti ve özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerin su tüketimi konusuna gerekli önemi vermediğini belirtti. Araştırmalara göre yaşın ilerlemesi, günlük su tüketimi alışkanlığında gerilemeyi beraberinde getiriyor. H2O yani su tüketimi vücudunuzun yağlanma, sindirim, bağışıklık ve sıcaklık düzenine kadar pek çok fonksiyona katkı sağlıyor. Ayrıca yeteri kadar (günde en az 2 litre) su tüketimi unutkanlığa iyi geliyor, psikolojiyi olumlu yönde etkiliyor ve uyku düzenini sağlıyor.

İDRARIN RENGİ ÖNEMLİ
Vücudumuzun yüzde 70'i sudan oluşuyor. Suyun sağlık üzerindeki olumlu etkilerindenbahsettik. İşte yeteri kadar su içmemizi gerektiren sebepler:

Gözyaşı sudan oluşuyor. Gözlerin nemli kalmasını ve duygulu, stresli anlarda vücudun gözyaşı üretmesini sağlayan en önemli etmen sudur.

İdrar yolları hakkında bilgi verir. Evet idrarınızın bulanık olmasındaki bir etken de su tüketiminizdir. Ne kadar fazla su tüketirseniz, böbrekleriniz o kadar iyi çalışır ve vücuttaki toksinleri atabilmenizi sağlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar