Turuncu ve yeşil renkte beslenin

Portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller dışında yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan C vitamini, özellikle kış hastalıklarını kolay atlatmanızı sağlayabilir Kış hastalıklardan korunmak...

Portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller dışında yeşil yapraklı sebzelerde de bulunan C vitamini, özellikle kış hastalıklarını kolay atlatmanızı sağlayabilir

Kış hastalıklardan korunmak için turuncu veyeşil renkte beslenin

Mevsim itibariyle soğuk havalar iyice kendini hissettirmeye, hastalıklar da kapımızı çalmaya başladı.
Mevsim şartlarına uygun önlemler almak, tüm aile fertlerinin rahat bir kış geçirmesi için yapılması gereken ilk şeydir.
Birçoğumuz hoşlanmasak da titreten soğukların, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu da söylemeden geçmemek gerekir. Mesela soğuk hava, halk sağlığı için son derece önemli bir etkiye sahiptir.
Belli bir derecenin altında seyreden hava şartları, hastalıkların ortaya çıkması ve yayılmasında rol oynayan mikroorganizmaların ölmelerine sebep olarak insanlığı adeta koruyan bir görev üstlenir.

SOĞUK HAVA TETİKLİYOR
Yapılan istatistikler, yılın bu aylarında ölüm oranlarında ciddi artışlar olduğunu gösteriyor. Soğuk hava, kan basıncını artıran bir etki gösterir. Halihazırda kardiyovasküler rahatsızlıkları olanlar için risk, daha da artar. Kış aylarında adeta pik yapan ölümlerin sebebini araştıran bilim adamları; ani kalp krizi, inme ve diğer kardiyovasküler hastalıkların, ölüm sebeplerinin başında geldiğini tespit etmiş. Bir kalp cerrahı olarak kişisel gözlemim de kardiyovasküler hastalıkların kış aylarında artış gösterdiği yönündedir.
Gripten korunmak, kış aylarında alınacak önlemlerin başında gelir. Biz doktorlar, ne kadar uğraşırsak uğraşalım grip aşısının fayda ve gerekliliği konusunda insanları ikna etmekte zorlanıyoruz. Kimi iğneden korkarken, kimi faydalarına yeterince ikna olmadığından grip aşısı yaptırmaktan uzak duruyor. Oysa grip, öldürebilen bir hastalık! Amerika'da yapılan bir araştırma, yaklaşık 30 bin kişinin grip sebebiyle hayatını kaybettiğini, 200 binden fazla kişininse hastanelik olduğunu gösterdi!
Kış aylarında en sık rastlanan hastalık grip olsa da kış, birçok hastalığa gebe bir mevsimdir. Bu sebeple kış ayları gelmeden önce check-up yaptırmak gerekir. Havalar henüz soğumaya başlamışken herkes bedenini kontrol ettirmeli.
Kış aylarından önce temel laboratuvar testleri, radyolojik tetkikler yaptırılmalı.
Temel laboratuvar testleri, eksik minarel ve vitamin değerlerinizi ortaya çıkaracağından oldukça önemlidir. Kuvvetli bir bağışıklık sistemi, daima dolu depolar ister.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 179 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 154 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 139 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 165 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar