Müfredat önerisine katkılar, eleştiriler

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredat taslağı ilk askıya çıktığı andan itibaren çok tartışıldı. Evrim teorisinin müfredattan çıkarılması...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredat taslağı ilk askıya çıktığı andan itibaren çok tartışıldı. Evrim teorisinin müfredattan çıkarılması, 2. Dünya Savaşı'nda İnönü bahsinin olmadığı ve Atatürk'e yeterince yer verilmediği gibi iddialar dile getirildi. İdeolojik tatmin amaçlı eleştiriler her konuda olduğu gibi burada da enerji israfına yol açıyor, kaliteyi yükseltme sorunu yaratıyor.

Müfredat taslağı, askıda kaldığı süre boyunca 200 bine yakın öneri ve eleştiri aldı.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuşgörüşlerin tamamının tasnif edildikten ve tekrar eden önerilerin çetelesi tutulduktan sonra temel eğitim, orta eğitim ve din eğitimi birimlerindeki bilim uzmanlarınca değerlendirileceğini, kitap yazımı aşamasına ise öneriler dikkate alındıktan sonra geçileceğini ifade etti. Zaten müfredatın eleştiri ve önerilere açılmasının sebebi bu. “Müfredatı Ensar yazacak” gibi manşetler atanların amacı ise başka.

***

Tartışmalı ideolojik başlıklara hiç girmeyi düşünmüyorum, zira meselenin ciddiyetinden çok uzak konular bunlar. Oysa eğitim-öğretim en ciddi meselemiz. Bu konuda katılımcı her çabanın da desteklenmesi gerekiyor.

Müfredat hazırlanırken esas alınan ölçümler hem LYS ve TEOG gibi orta öğretim ve üniversite girişinde uygulanan sınavlarımız hem de PISA ve TIMMS gibi karnemizin pek de iyi olmadığı sınavlar.

Dershane kamburundan kurtulmaya başladıktan sonra eğitim alanında atılan adımların daha iyi sonuç vereceğini ve yakın zamanda uluslararası ölçümlere de bunun yansıyacağını ümit edebiliriz.

Bu amaçla matematik dersi içeriğinde grafik ve veri işleme alanına ağırlık verildiği görülüyor.

Ders içeriklerinin bugünün sorun ve konularına da ışık tutacak kavramları kazandırmaya dönük olması da önemli hususlardan. Müfredat, çocukları Türkiye’nin ve dünyanın en önemli gündemlerinden olan mülteci kavramıyla tanıştırmalı mesela.

Dil öğretiminde eskiye oranla epey yol alınmış. Etkileşimsel dil eğitimi yönteminde anadili öğrenme basamakları takip edilmeye başlanmış. Ancak bunu yeterince görsel ve işitsel materyalle destekleyebiliyor muyuz, maalesef hayır.

***

Derslik ihtiyacından öğretmen ve ders kitaplarının kalitesine kadar eğitim-öğretimi oluşturan tüm öğelerin ülkemizin tamamında üst bir standartta eşitlenmesi hala bir ideal.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar