Suriye'nin geleceği ve anayasası

Rusya, Astana görüşmelerinin akabinde Suriye için bir anayasa taslağı gündeme getirdi. Bir süredir konuşulan Esed'in hastaneye kaldırıldığı haberlerinin bununla alakası var mı bilinmez ama şu anayasa meselesi...

Rusya, Astana görüşmelerinin akabinde Suriye için bir anayasa taslağı gündeme getirdi. Bir süredir konuşulan Esed'in hastaneye kaldırıldığı haberlerinin bununla alakası var mı bilinmez ama şu anayasa meselesi doğru.

Suriyeliler kendi anayasalarını yapacak kabiliyettedir kuşkusuz. Dayatma anayasa ile yola çıkmaları halinde ilk durakta yine birbirlerine girerler. Hoş daha ne sulh olmuş ne de güçlü bir siyasi çözüm iradesi var ortada.

Her şey o kadar kırılgan ki. Çatışmaların bugünden yarına sona ermesini kimse beklemiyor zaten.

Tüm tarafların uyacağı bir ateşkes kararı alınabilmiş olsa bile sonucun bir Irak olmayacağının garantisi yok.

Temenni edelim ki Suriyelilerin bütün olarak bağımsız-demokratik bir yönetim üzerinde mutabık kalmaları ve yeni, demokratik bir anayasaya kavuşmaları tahminlerimizden farklı olarak kısa sürede gerçekleşir.

Rusya’nın sunduğu anayasa teklifinde ülkenin Suriye Arap Cumhuriyeti olan resmi adı Suriye Cumhuriyeti olarak zikredilmiş. Daha doğrusu bu şekilde değiştirilmesi önerilmiş. Yöntemin kendisi zaten sorunlu ancak ülkelerin isimlerinin değişmesi meselesi de az buz bir konu değil. Haliyle Rusya'nın bu hamlesinin en çok konuşulan başlığı bu isim meselesi oldu. Bir de Kürtler için "kültürel özerklik" bahsinin geçmiş olması. Anlaşılacağı üzere Suriyeli Türkmenlerin kültürel hakları Rusya’yı pek ilgilendirmemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 241 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 655 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.664 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 633 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 212 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar