CHP’nin referandum dilemması

Referandumla ilgili yapılan kamuoyu araştırma sonuçları, yüzde 50’nin üzerinde evet çıkacağını gösteriyor. ‘Evet’in yüzde 60’ı aşma şansı da var. Bence sonucu etkileyecek en...

Referandumla ilgili yapılan kamuoyu araştırma sonuçları, yüzde 50’nin üzerinde evet çıkacağını gösteriyor. ‘Evet’in yüzde 60’ı aşma şansı da var. Bence sonucu etkileyecek en önemli husus, anayasa değişikliğinde halkı karar mercii gören tarafın ‘evetçiler’ olması. Cumhurbaşkanlığı Sistemini düzenleyen paketi halktan kaçırmaya çalışan kesimin ise ‘hayır’ tarafında olması.

‘Hayırcılar’ böylece demokrasiden kaçan, korkan tarafta yer almış oldu. Sandığı, seçimi birinci öncelik saymamak, paketin halkın önüne gelmesini engellemeye çalışmak, halka güvensizlik ve halkın tercihlerine saygısızlık olarak algılanıyor. Bu da başta CHP olmak üzere ‘hayırcı’ kesimin, eski Türkiye’nin vesayetçi zihniyetinde takılıp kaldığı, demokrasiyi hazmetme konusunda hala sıkıntı yaşadığını gösteriyor.

‘Hayırcıların’ referandum sonucunun ‘evet’ çıkacağı üzerinden geliştirdikleri bu sandıktan kaçma, halka gitmekten imtina etme hali referandumda ellerinin daha da zayıflamasına yol açacak belli ki. CHP bu dilemmadan bir kurtulabilse siyasi parti olmayı da başaracak.

Bu şartlar altında referandum muhalefet için gerçek anlamda bir imtihana dönüşmüş durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar