Mücadele sertleşecek

Terör örgütleri nasıl eylem yapıyor? Rastgele mi seçiyor hedefini? Değil tabi ki. İnsanları seçerek öldürmüyor ama hedef belirliyor. Böylece canımızı acıtmakla kalmıyor üzerine bir de toplumsal...

Terör örgütleri nasıl eylem yapıyor? Rastgele mi seçiyor hedefini? Değil tabi ki. İnsanları seçerek öldürmüyor ama hedef belirliyor. Böylece canımızı acıtmakla kalmıyor üzerine bir de toplumsal gerilim yaratıyor.

Terör örgütlerinin algı odaklı bu seçiciliğini DEAŞ'ın Reina katliamında gördüğümüz gibi PKK'nın eylemlerinde de görüyoruz. PKK'nın daha ziyade askeri hedeflere saldırması, sivil hedefleri vurduğunda ise TAK adını kullanması bundan. PKK, ağırlıklı olarak güvenlik güçlerini hedef alan bir eylem profili çizerek Batı tarafından terör örgütü değil "silahlı mücadele gücü" olarak görülebilmeyi umuyor. Böylece Kürtler arasında da eylemlerini tevil edebileceğini düşünüyor.

DEAŞ'ın Türkiye'deki eylemlerine bakalım. HDP'nin "Türkiyelileşme" adı altında demokrasi, barış, özgürlük söylemini yükselttiği, Selahattin Demirtaş'ın alabildiğine sempatikleştirildiği bir vasatta DEAŞ, Diyarbakır ve Ankara garındaki eylemleriyle HDP'lileri hedef aldı. DEAŞ'ın mağdur ettiği HDP'nin seçmen desteği arttı. Demirtaş ve diğer HDP'liler, "Katil devlet" iftirasını dolaşıma sokmak suretiyle DEAŞ'ın katliamlarını iktidara yansıtmaya kalktı. 

Suruç'taki canlı bomba eyleminde de hedef HDP'lilerdi. "DEAŞ, Suriye'de YPG ile savaşıyor, Türkiye'de ise HDP'lilere dönük katliam yapıyordu." Bu manzara, "Türkiye'nin DEAŞ'a yardım ettiği" yalanıyla bitiştiriliyor ve FETÖ, PKK ve bilumum sol-marjinal çevreler üzerinden dolaşıma sokuluyordu.

Oysa o dönem DEAŞ, Suriye'deki gibi Türkiye'de de PKK'ya alan açan bir saldırganlık içindeydi. DEAŞ'ın bombaları, PKK'nın eylem kabiliyetini ve HDP'nin propaganda gücünü artırıyordu.

HDP hedefli bu eylemler sayesinde Batı'da menfi bir Türkiye imaj yaratıldı.

Ölenler sadece kurbanlardı ama hedefler özenle seçilmişti. Seçimler Türkiye'nin en hassas yerinden vurmaya dönük bir planlamayla belirleniyordu. DEAŞ vuruyor, Demirtaş "Katil devlet, katil Erdoğan" diyor, FETÖ'cü hesaplar hemen İngilizceye çeviriyor, İran'dan ABD'ye, Rusya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Almanya'dan İngiltere'ye kadar birçok ülkenin haber kanallarında Türkiye'yi olumsuzlayan, Erdoğan'ı şeytanlaştıran bu üretilmiş haberler servis ediliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar