HDP’nin kaybettikleri

7 Haziran’dan sonra tarz değiştirerek başlayan PKK terörüne devlet en üst seviyeden karşılık verdi. İlk kez karşılaştığı yaşam alanlarında sivil kayıpların oluşmasını hedefleyen...

7 Haziran’dan sonra tarz değiştirerek başlayan PKK terörüne devlet en üst seviyeden karşılık verdi. İlk kez karşılaştığı yaşam alanlarında sivil kayıpların oluşmasını hedefleyen hendek stratejisini çökertmeyi başardı.

Sivil alanda terörle mücadele gibi çok zor bir işin üstesinden gelmeye çalışırken aynı zamanda terörün uluslararası destekçi ve meşrulaştırıcılarına karşı da amansız bir psikolojik savaş vermek durumundaydı. PYD-PKK arasındaki ilişkide ısrarcı olması bu anlamda çok önemli bir aşama oldu Türkiye açısından. 2 yıl önce PYD’nin Suriye’deki varlığı üzerinden PKK’nın terör listesinden çıkartılması konuşuluyorken bu sefer PKK üzerinden PYD’nin terör örgütü olarak tescillenmesi gündeme geldi.

Bu süreç, Türkiye’nin sahada verdiği terörle mücadelede değil sadece diplomatik alanda da kapasite genişlettiğini gösteriyor. Üstelik müttefiklerinin PYD’ye açık desteğinin olduğu bir dönemde bu konudaki net tavrını dayatabildi. Kendi kırmızı çizgilerini masada sonuna kadar muhafaza etmeyi başardı.

“Masaya dönülsün, çözüm süreci canlandırılsın” çağrıları ise tam da PKK’nın askeri alanda güç kaybederek kaçış stratejileri geliştirmeye başladığı, Kürt halkının Hendek savaşında PKK’nın yanında olmadığını kesin olarak gördükleri bir vakitte devreye girdi. PKK ile mücadelede hiçbir şekilde geri adım atılmayacağı artık anlaşıldığında ise HDP dokunulmazlık konusunda başta ortaya koyduğu tavırdan yan çizmeye başladı.

Dokunulmazlıklar kaldırılırsa veremeyecek hesabımız yok diyen hatta dokunulmazlıklarının kaldırılması için dilekçe vereceklerini söyleyen Demirtaş bu sefer de “Tek bir arkadaşımız kendi ayağı ile ifade vermeye gitmeyecek. Nasıl götürüyorlarsa kendileri bilir. Bu iş öyle kolay olmayacak. Zannediyorlar ki ‘dokunulmazlıkları kaldırırız, tereyağından kıl çeker gibi bunları mahkemenin önüne atarız.’ Yok öyle yağma, bunun siyasi faturasını siz ödeyeceksiniz” demeye başladı.

Terör sürecinde siyaseten iddiasını tümden yitirdiği için “şiddeti derinleştirme” misyonunu daha da abarttı. Dokunulmazlıkların gündeme geldiği kavgalı komisyondan PKK sloganlarıyla ayrılmaları ve grup toplantısında Demirtaş’ın Meclis’e meydan okuyarak “Arkadaşlarımız tutuklanır, milletvekilliklerinin düşürülmesine kadar gidilirse, hiçbir seçenek bizim açımızdan tartışılmaz olmayacaktır. Parlamentoyu partiler değil, halk kurar. Halk isterse birden fazla parlamento da kurar” demesi hukuku, dokunulmazlıkları da aşan bir yola mecbur etme amacı taşıyor. HDP’nin artık kaybedecek bir şeyi yok. 7 Haziran öncesindeki “Türkiyelilik” iddiasının yerinde yeller esiyor.

“DAEŞ’le mücadele ediyoruz” diyerek milliyetçilik duygularını da sömüremiyorlar artık. Bunun kocaman bir yalan olduğunu herkes biliyor. “PKK’ya biz silah bıraktıracağız, AK Parti değil” diyen Demirtaş’ın geldiği nokta ortada zaten.

“Barajı aşarsak AK Parti ve Erdoğan iktidarına son verebiliriz” hayalleri ise çoktan suya düştü. HDP artık şiddeti Meclis’e taşıyabilmenin yolunu arıyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin seçimine dair; İki tur arası, nefret bombardımanı 27 Mayıs 2023 | 247 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; “Ümit Özdağ'da Erdoğan'ın adamıymış” diyeceksiniz 25 Mayıs 2023 | 659 Okunma Türkiye'nin seçimine dair: Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu'nu destekleseydi! 23 Mayıs 2023 | 1.666 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; CHP nasıl hortumlandı? 21 Mayıs 2023 | 635 Okunma Türkiye'nin seçimine dair; Seçimin belirleyicisi ne oldu? 19 Mayıs 2023 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar