DEAŞ sonrası tufan

Suriye’de bir terör örgütünün bir diğer terör örgütüyle, ABD himayesindeki savaşını kimin kazanacağı artık bellidir. DEAŞ ile mücadelenin Irak ayağında ise, işbaşındaki Şii...

Suriye’de bir terör örgütünün bir diğer terör örgütüyle, ABD himayesindeki savaşını kimin kazanacağı artık bellidir. DEAŞ ile mücadelenin Irak ayağında ise, işbaşındaki Şii yönetiminin gönülsüz Sünni Irak askerleri ile devşirme Kürt birliklerinin (ki ne kadar reddetseler de aralarında PKK da var) Musul savaşını kazandığı belirtiliyor.
Trump-Putin arasındaki Hamburg Zirvesinin, ne Rusların ABD seçimlerine müdahalesi, ne Kore Yarımadasının geleceği ile değil, sadece Suriye’de DEAŞ sonrasının tasarımıyla ilgili olduğu yazıldı. ABD, daha önceden katılmadığı Astana Çatışmasızlık Bölgesi planına kısmen katılmayı kabul etti, güneybatı Suriye’de yeni bir ateşkese razı oldu.
Suriye iç savaş sonrası birkaç parçaya bölünecekse, ABD’yi ilgilendiren tek parça güneybatı Suriye’dir. Çünkü bu bölge, İsrail’in güvenliği ile doğrudan ilgilidir. Nitekim Esad’a yardımcı olan İran birlikleri ve Hizbullah teröristleri de bu bölgeye yoğunlaşmış bulunuyorlar. ABD’nin bu yörede altı havaalanı birden yapmakta olduğu biliniyor.
Özetle, kimse kuzeydeki Rakka ve Irak’taki Musul’da, DEAŞ sonrası ne olacağıyla ilgili fazla bir plana sahip değil. ABD’nin Rakka’da “Suriyeli Kürtler” adı altında öne sürdüğü PKK uzantıları PYD ve YPG’nin, Rakka düştükten sonra çıkıp gideceği ve verilen silahları geri iade edeceği, ya bilerek ya da iyi niyetle söylenmiş yalanlardır. Henry Jackson Derneği’nde araştırmacı olarak çalışan Orta Doğu uzmanı Kyle W. Orton’un geçen ay New York Times’da yazdığı gibi, ne bu silahlar ne de Rakka PYD’den geri alınabilir. PKK, Rojava adını verdiği yörede olduğu gibi burada da tedhişe dayanan bir yönetim kuracak ve bunu “bütün Suriye halkları adına” yaptığını öne sürecektir. Bu arada ABD dışişleri bakanlığındaki yönetim boşluğunu, Bush’dan miras kalmış olan NeoCon’lar doldurmaya ve “yeni bir Kürt devleti ve yeni petrol barı hatları” teorilerini ortaya sürmeye devam edeceklerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin etki alanı 25 Nisan 2024 | 1.296 Okunma ABD için ‘istikrarsızlaştırmak’ önemli 22 Nisan 2024 | 1.024 Okunma “İran Tiyatrosu” güldürmüyor 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma Dünyayı iki kere kana buladıkları yetmedi mi? 15 Nisan 2024 | 210 Okunma Neden çalışmak, ama çok çalışmak zorundayız? 11 Nisan 2024 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar