Uçak gemisi

Türkiye deniz platformları üretiminde oldukça iyi bir seviyede. Antalya, Yalova, İzmit, Gölcük ve Bodrum’da sivil amaçlı süper yatlar, İstanbul Tuzla’da ise çok yüksek standartlarda savaş gemileri inşaa...

Türkiye deniz platformları üretiminde oldukça iyi bir seviyede. Antalya, Yalova, İzmit, Gölcük ve Bodrum’da sivil amaçlı süper yatlar, İstanbul Tuzla’da ise çok yüksek standartlarda savaş gemileri inşaa edilebiliyor. Rahmi M. Koç’un özel önem verdiği RMK Marine tesisleri dünyanın en iyileri arasında.

Daha fazla gayret gösterilir ve destek sağlanırsa Türkiye süper yat üretiminde en ön sıralara yükselebilir.

Askeri alanda da büyük gelişmeler var. Türkiye’nin bir uçak gemisine sahip olması fikri zaman zaman dile getiriliyordu. Ancak bu düşünce ilk kez devletin lideri tarafından ortaya konmuş oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da Kınalıada korvetinin suya indirilmesi töreninde bu görüşünü paylaştı.

Erdoğan “Askeri gemi inşası hele hele denizaltı inşası savunma sanayi alanında iftihar verici başarı ortaya koyduğumuz alandır. ülkemiz bir savaş gemisi tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasındadır. Milgem projeleri artık daha da kısa zamanlarda gerçekleşme fırsatı bulacak. Milgem, örnek bir projedir. İnşallah biz uçak gemimizi de yapacağız. Bu konuda kararlıyız” dedi.

Dünyada uçak gemisi sahibi olan ülkelerin sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Hindistan bu ülkeler arasında.

Bir uçak gemisinin maliyeti milyar doları buluyor. Yapımı çok uzun ve zahmetli, işletmesi de bir o kadar pahalı. Ayrıca bu gemiyi kullanacak gemici ve havacıların özel olarak eğtitilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte uçak gemisi sahip olmak bir ülkenin uzak denizlerdeki askeri varlığını sağlamak bakımından hayati önemde.

Nitekim Türkiye Somali’den Katar’a Akdeniz’den Adriyatik’e kadar çok uzak coğrafyalarda deniz gücüyle barış operasyonlarına katılıyor.

Erdoğan’ın son açıklaması Türk Deniz Kuvvetleri’nin önümüzdeki 10-20 yıllık 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar