Savaşın geleceği

TSK’nın Suriye’ye müdahalesi tartışılmakta.Bu bağlamda “savaşta teknolojik devrim” için bir yazıdan alıntıları sunmakta fayda görüyorum.Devrimin öncesine ait tanklarla, toplarla...

TSK’nın Suriye’ye müdahalesi tartışılmakta.
Bu bağlamda “savaşta teknolojik devrim” için bir yazıdan alıntıları sunmakta fayda görüyorum.
Devrimin öncesine ait tanklarla, toplarla, zırhlılarla, “balistik” füzelerle -sınırlı ve derinliği olmasa da- bir silahlı müdahalenin çağın gerisinde kaldığına tanık olacaksınız.

George Friedman “SAVAŞIN GELECEĞİ - 21. Yüzyılda Güç, Teknoloji ve Amerikan Dünya Egemenliği” adlı bir kitap yazdı. (Pegasus Yayınları - Nisan 2015)
İşte oradan satırlar:
.........................
Savaş başlamadan birkaç saat önce, kıyıdan yüzlerce mil açıkta devriye görevi yapan bir savaş gemisi birkaç “Cruise” füzesi fırlattı.
“Subsonik” (ses hızı altı), hava emen, alçak irtifada uçan bu füzeler, hedeflerine varmak için birkaç saat uçacaklardı.
“Keşif uydusundan” alınan hedef bilgileri, “füzelerin üzerinde uçacakları arazilerin haritası, hedefin resmi ve tam olarak yeri” füzelerin bilgisayarlarına girilmişti.
Füzeler, ağaçsız bir arazi üzerinde, ağaç yüksekliğindeki irtifada araziyi belleklerindeki -çiplere yüklenmiş- haritayla kıyaslayarak ve gerektiğinde rota ayarlamaları yaparak uçtular.
Füzeler, başkentteki hedeflerine yaklaşırken, yüzlerce mil uzakta, sınırda bir helikopter havalandı, yerden birkaç metre yükseklikte, radarın altında uçmaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’da kanlı cuma 27 Mart 2024 | 153 Okunma Mucize Takım Bayern Münih (2) 24 Mart 2024 | 96 Okunma Mucize takım Bayern Münih 22 Mart 2024 | 296 Okunma Putin’in kaderinde bir çift kadın ayakkabısı 19 Mart 2024 | 378 Okunma Oscar’ın arka odaları 17 Mart 2024 | 100 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar