Torunlarla ilk Meclis’te...

Yurtdışı geziden dün döndüm.23 Nisan bayramını ancak bugünkü yazımla kutlayabiliyorum.Sabah Kurtuluş Savaşı yıllarındaki “ilk Meclis’te” yapılan TV programını izledim.TBMM...

Yurtdışı geziden dün döndüm.
23 Nisan bayramını ancak bugünkü yazımla kutlayabiliyorum.
Sabah Kurtuluş Savaşı yıllarındaki “ilk Meclis’te” yapılan TV programını izledim.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek konuştu.
Etrafımda “seymenler... (Ankara efeleri)” Keşke o ilk Meclis sıralarında bütün tehlikelere göğüs gererek oturmuş olan, çoğunun hakkında İstanbul hükümetinin idam kararları bulunan milletvekilleri torunlarıyla yapılsaydı bu toplantı.
Onlar dedelerinden dinlediklerini anlatsalardı.
23 Nisan için çok daha anlamlı olurdu.
Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran o Meclis milletvekillerinin torunlarıyla böyle bir toplantı düzenlemiş ve TV programı olarak yayınlamıştım.
Ve programın yayınından 3 gün sonra 26 Nisan 1998’de o toplantıyı bu sütunda yazmıştım.
Aradan 17 yıl geçmiş.
Aşağıda o yazıyı yeniden yansıtıyorum.

İzlemeyenler için belirteyim.
Perşembe gecesi DURUM programını 78 yıl önce ilk Meclis’in toplandığı binada yaptık. (O zamanlar Şeffaf Oda’ya henüz başlamamıştım. Kanal D’de haberlerden sonra “GÜNÜN YORUMU”nu ve haftada bir gece de “DURUM” adlı siyaset programım vardı.)
Diğer özel konukların yanı sıra ilginç bir “tarihi görüntüyü” ekrana getirdik.
Atatürk’le birlikte milli mücadeleyi gerçekleştiren “dedelerin” milletvekili sıralarında aynı isimleri taşıyan bu kez “torunları” oturdular.
İsmet İnönü’nün torunu İsmet İnönü.
Fethi Okyar’ın torunu Fethi Okyar.
İzzettin Çalışlar’ın torunu İzzettin Çalışlar.
Kazım Karabekir’in torunu Karabekir Akkoyunlu. (Küçük Karabekir erkek evladın değil kız evladın oğlu olduğu için dedesinin soyadını değil, soyadını ad olarak taşıyor.)
Nuri Conker’in torunu Nuri Conker.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Misilleme sarmalı 18 Nisan 2024 | 187 Okunma ‘Caydırıcı olsun ama tırmandırmasın’ 17 Nisan 2024 | 149 Okunma İran’ın savaş makinesi 14 Nisan 2024 | 250 Okunma Laiklik günü... 12 Nisan 2024 | 89 Okunma Futbolda derin şiddet 10 Nisan 2024 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar