Alçak köpekler ve cehenneme giden yolun taşları

“Bir kavgada bulunmadan kendin hakkında nasıl fikir sahibi olabilirsin?”Chuck Palahniuk’un kült romanı Dövüş Kulübü’nün en baba ve hafızalara en çok kazınan cümlelerinden biridir bu. Daha sonra David...

“Bir kavgada bulunmadan kendin hakkında nasıl fikir sahibi olabilirsin?”
Chuck Palahniuk’un kült romanı Dövüş Kulübü’nün en baba ve hafızalara en çok kazınan cümlelerinden biridir bu. Daha sonra David Fincher tarafından filme de çekildi ve çok başarılı oldu. Hatırlayacaksınız Brad Pitt ile Edward Norton başrollerinde oynadı.
Filmde ve romanda şiddetin resmî geçidini izleriz. Rahatsızlık veren ama bir o kadar da estetize edilmiş bir şiddet gösterisidir bu.
Ama beni çocukluktan gençliğe geçtiğim dönemde izlediğim Sam Peckinpah’ın yönettiği Straw Dogs (Samandan Köpekler) filmi kadar etkileyeni olmadı. Türkiye’de Alçak Köpekler adıyla oynadı.
Sakin ve âdeta pasifist bir matematikçi olan David’in (Dustin Hoffman) Amerika’daki şiddetten uzaklaşmak ve yeni eserini yazabilmek amacıyla karısı Amy’nin (Susan George) İngiltere kırsalına gitmesiyle başlar film. Ama karısının eski sevgilisi ve onun arkadaşlarının, yaptırmak istedikleri evin çalışanları olmasıyla hiç ummadıkları anda şiddet, kapılarını çalar.
Filmde sakin ve âdeta pasifist bir adam olan David’in insani özellikleriyle üzerini örttüğü “Şiddet mi, o hâlde ben de varım” duygusunu ortaya çıkardığı ana kadar gerildikçe gerilirsiniz. Çünkü alçak köpekler eve tecavüz etmeye başlar ve saldırılarını artırırken David sürekli “Ne istiyorsunuz, ne sorununuz varsa konuşarak çözelim” der. Karşılığında cam çerçevesi indirilir ve çatısına samandan bir köpek atılır. Çünkü istedikleri bellidir. David bu kez “Bakın sizi dava edeceğim” diye onları korkutmaya çalışır. Bu tehdit saldırganlara şaka gibi gelir. Onları hem güldürür, hem daha da azdırır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 233 Okunma Post-Truth olarak İmamoğlu ve CHP seçmeninin trajedisi 16 Mart 2024 | 1.800 Okunma Bu iki isim İzmir’de sürpriz yaparsa tüm yerel seçim paradigması değişir 14 Mart 2024 | 5.696 Okunma Sayın Erdoğan, yapılacak iş miydi bu Allah aşkına? 12 Mart 2024 | 8.104 Okunma FETÖ adına Yusuf Tekin’i tehdit eden o Bakan şimdi nerede? 09 Mart 2024 | 4.390 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar