Sahiden sen misin Etyen?

Önceki günkü yazıma cevap vermiş Etyen Mahçupyan. Yazılarına kaynaklık eden Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay da bir açıklama gönderdi ve ben de yayınlayacağıma söz verdim. Yazıyla...

Önceki günkü yazıma cevap vermiş Etyen Mahçupyan.

Yazılarına kaynaklık eden Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay da bir açıklama gönderdi ve ben de yayınlayacağıma söz verdim. Yazıyla açıklama birbirini tamamlıyor zaten.

Konuyu hatırlatalım:

Etyen Mahçupyan’ın “Danışmanlar niçin randevu vermez” başlıklı makalesine yönelik önceki gün yayınlanan yazım.

Yazıda randevu verildiğini belirtip, görüşülen yabancı yatırımcıların listesini yayınlayınca ve birkaç aydır da bu yatırımcıların Yatırım Ajansı ile ilgili bakanlıklara yönlendirildiğini, Cumhurbaşkanlığı yabancı yatırıma karşı izlenimi vermenin doğru olmadığını anlatmıştım.

Dediğim gibi her ikisinden de “yazı-açıklama” geldi.

Temel aldıkları “argüman” ise “Yatırımcılarla bizzat Cemil Ertem görüşmedi” iddiası. Cevdet Akçay “O değil diğer başdanışman Levent Yılmaz görüştü” diyor.

Velev ki doğru, ne olmuş?

Cumhurbaşkanlığı danışmanları görüşmüş sonuçta. Bu Arşimed edası neyin nesi? Kaldı ki Ertem de bazılarını kabul etmiş. Demek ki Cumhurbaşkanlığı, Etyen’in dediği gibi yabancı yatırımcılara karşı bir pozisyon sergilememiş ve randevu verilmiş.

Birincisi bu.

Cevdet bey ise telefon görüşmemizde bunu yeterli görmüyor ve “Orada tanınmış iki danışman var; Yiğit Bulut ile Cemil Ertem. Mutlaka onların görüşmesi gerek, Levent Yılmaz’ın değil” diyor.

Devletteki işleyişi ben mi anlatacağım? Kim görüşürse görüşsün, alınan bilgiler raporlandırılır ve en yüksek makamın önüne sunulur. Bunu kimin yaptığının önemi var mı?

Etyen Mahçupyan da bu yabancı yatırımcıların bazılarının kendisiyle de görüştüğünü ve randevu alamayınca mecburen araya “aracı” koyduklarını ifade ediyor.

Aracı olmaları kendilerinin bileceği iş ama gerçek apaçık ortada:

Yatırımcılar zaten 4-5 aydır Yatırım Ajansı’na ve ilgili bakanlıklara yönlendiriliyor. Nasıl randevu versinler?

Demek takdir görmeleri için iki danışmanın işi gücü bırakıp Etyen Mahçupyan’ın konuştuğu, Cevdet Akçay’ın gönderdiği yabancı yatırımcılarla görüşmeleri gerekecek. Yoksa Etyen Mahçupyan da yazar, Economist de.

Tekrar etmek gerekirse (anlaşılması için) bazı özel durumlar dışında randevu verilmiyor. Yani Yatırım Ajansı ve ilgili bakanlıklara yönlendiriliyorlar.

Etyen Mahçupyan, bu kez de “Bu kişilerin Yatırım Ajansı’na veya bakanlıklara yöneltilmesinin hiçbir anlamı yok, çünkü onlar zaten bu mercilerle görüşmüş oluyorlar” diyor ve devam ediyor:

Mesele meğer Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarının söz konusu mercilerin söylediğinden farklı bir pozisyon sergilemeleri, birçok kez bakanlıklardaki ilgili personelin “nihai adres” olarak Cumhurbaşkanlığını işaret etmesi ve bizzat Cumhurbaşkanı’nın da aynı söylemi tekrarlaması. Yatırımcılar ise haklı olarak bu söylemin olgusal ve bilimsel dayanağını “sahibinden” duymak istiyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.559 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.867 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.332 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.777 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar