Pazar yazıları -69-

Üstad Necip Fazıl’ın hecelerinden; Allahü teala, insan ve sanat: "Seni aramam için beni uzağa attın! Âlemi benim, beni kendin için yarattın!"; "Anladım işi, sanat Allah’ı aramakmış; Marifet bu, gerisi...

Üstad Necip Fazıl’ın hecelerinden; Allahü teala, insan ve sanat: "Seni aramam için beni uzağa attın! Âlemi benim, beni kendin için yarattın!"; "Anladım işi, sanat Allah’ı aramakmış; Marifet bu, gerisi yalnız çelik-çomakmış…"
İbn-i Arabi hazretleri (kuddise sirruh) "Hakkın eserleri görülür, kendisi değil! Çünkü gözler O’nu algılayamaz. Görmek ise, gözle gerçekleşir. Allahü teala O’ndan başka kimsenin bilmediği meçhul, herkesin bildiği malumdur; bununla birlikte O’nu bilenler ne bildiklerini bilemez" der.
Yine Şeyh-ul Ekber’in (İbn-i Arabi) aklı kamaştıran tesbiti:
"… Bilmelisin ki, Allahü teala şöyle buyurur: ‘Hayır! Onlar Rablerinden perdelidir.’ (el-Mutaffifin-15. âyet meali) Bir hadis-i şerifte sevgili Peygamberimiz (aleyhisselam) şöyle buyurur: ‘Allahü tealanın karanlık ve nurdan yetmiş perdesi vardır, onları açsaydı yüzünün tecellileri gözün gördüğü her şeyi yakardı.’ Bakınız! Bu perdeler ne kadar latif ve gizlidir. Bu aşırı yakınlıkta bile kendisini görmemizi engelleyen perdeler ortadayken Allahü teala, ‘Biz ona şahdamarından daha yakınız’ buyurur. (Kaf-16. âyet meali)
Bu perdelerin dış varlığını da göremeyiz ve onlar da bizden perdelidir. Allahü teala ‘Biz ona sizden yakınız, fakat siz göremezsiniz’ buyurur. (Vakıa-85. âyet meali) Evet, Rabbimiz! Ne seni, ne perdeyi görebiliriz. Biz perdenin ardındayız. Sen ise, şahdamarından, hatta daha da yakınsın. Seni göremeyişimizin sebebi de bu yakınlıktır zaten. Kendini göremeyen insan, bize bizden yakın olan seni nasıl görebilir? Yakınlığın zirvesi perdeyken, uzaklığın son noktası da perdedir.
İnsanın belini kıran, aklı hayrete düşüren ve bizim de öğrendiğimiz sır, bir uyarı ve ikaz olarak buyurduğun şu âyet-i kerimenin hükmüdür. ‘Allahü tealanın gördüğünü bilmez mi?’ (el-Alak-14. âyet meali) Başka bir âyet-i kerime ise; ‘Her nerede iseniz, O sizinle beraberdir’ buyurur. (el-Hadid-4. Ayet meali)…"

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Davanın düşük çocukları 17 Nisan 2024 | 155 Okunma Örnek siyasetçi Bahçeli 15 Nisan 2024 | 449 Okunma Seçim analizi -3- 13 Nisan 2024 | 248 Okunma Bayram ama nasıl 10 Nisan 2024 | 50 Okunma Seçim analizi -2- 08 Nisan 2024 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar