Pazar yazıları -25-

İnsanın yaratılış gayesi, Rabbini bilip O’nu tanıması ve O’na, O’nun istediği şekilde ibadet (kulluk) yapmasıdır. Bunun sebebi ise, yine insanın kendisi içindir. Zira, Cenab-ı Hakk bütün...

İnsanın yaratılış gayesi, Rabbini bilip O’nu tanıması ve O’na, O’nun istediği şekilde ibadet (kulluk) yapmasıdır. Bunun sebebi ise, yine insanın kendisi içindir. Zira, Cenab-ı Hakk bütün âlemlerden müstağnidir. O’nun hiçbir şeye olmadığı gibi, bizim ibadetlerimize de ihtiyacı yoktur ve olamaz. İhtiyaç sahibi insandır ve bütün yaratılanlardır.


Öyle ki; var olmaya, varlıkta kalmaya ve yok olmaktan korunmaya muhtaç olan insan ve onun dışındaki bütün âlemlerdir. İnsan ve cin taifesinin dışındaki tüm yaratılanlar (melekler ve canlı-cansız bütün mahlukat) Allahü tealanın övgüsünü tespihe amadedir. Yani insan ve cinnin dışındaki her şey bu ilahi fermana boyun eğerek yaratılışlarının gereğini ifa ederler.

İnsanın ve cinnin inanç ve ibadetlerinin sevap ve fazileti kendilerine dönsün diye, mahut kullukla emredilmişlerdir. Kaderin cilvesine bakın ki, insan ve cinden başka hiç kimse, Allahü tealanın emrine karşı gelmemiş ve O’na karşı böbürlenmemiştir. Birine (İblis’e) insana secde etmesi, bir diğerine (Âdem aleyhisselam ile Havva anamıza) ise, mahut ağaca yaklaşmaları menedilmişti. Emre itaatsizlik, bu iki asıldan bütün insanlara ve cinlere yayılmıştır. Elbette ki Rabbimizin kollayıp korudukları müstesnadır.

Sevgili Peygamberimiz aleyhisselam, Allahü tealadan şöyle nakleder: "Âdemoğlu Ben’i yalanladı. Bu ona yakışmadı. Kendisine yakışmadığı hâlde Ben’i kötülemiştir." Başka bir hadis-i şeriflerinde ise, "Sıkıntıya Allahü tealadan daha çok sabreden yoktur" buyurur.

Allahü tealanın rahmetinin tecellisine bakın ki, onu, başta "Tevbe Suresi" olmak üzere onlarca azap âyetlerinde dile getirmiştir. Şayet Allahü teala sakınılması ve kaçınılması gereken şeyleri bize bildirmeseydi; bilmeden birçoğunu yapardık.

Cenab-ı Hakk, insanoğlunu imtihana tabi tutuyor. Başarısızlık hâlinde uğranılacak felaketleri ikaz ediyor. İmtihan sorularını ve her bir sorunun cevabını da ve hatta nasıl cevaplanacaklarını da bildiriyor. Bütün bunların faydasının da insanın kendisi için; hem bu dünyada ve hem de ebedi âlemde olacağını; onların içlerinden seçtiği Peygamberleri (aleyhimüsselam) vasıtası ile bildiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Davanın düşük çocukları 17 Nisan 2024 | 185 Okunma Örnek siyasetçi Bahçeli 15 Nisan 2024 | 452 Okunma Seçim analizi -3- 13 Nisan 2024 | 250 Okunma Bayram ama nasıl 10 Nisan 2024 | 50 Okunma Seçim analizi -2- 08 Nisan 2024 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar