Erdoğan-Trump temasından yansıyan sinyaller

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Donald Trump’ın telefon görüşmesinden yansıyan sinyallerden Ankara memnun görünüyor.Eski Başkan Obama’nın özellikle son döneminde gerilen Türkiye-ABD...

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Donald Trump’ın telefon görüşmesinden yansıyan sinyallerden Ankara memnun görünüyor.
Eski Başkan Obama’nın özellikle son döneminde gerilen Türkiye-ABD ilişkilerinin Trump döneminde nasıl seyredeceği merak konusuydu. İlk izlenim, Trump’ın Ankara’nın beklentilerine uygun mesajlar verdiği yönünde.


PYD VE FETÖ
Beklendiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’a açtığı konuların başında PYD-YPG ve FETÖ geliyor. Erdoğan’ın kesin bir dille ABD’nin Suriye’de PYD-YPG’ye destek vermemesi ve Fetullah Gülen’in iade edilmesi talebini Trump’a ilettiği bilgisi yansıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu talepleri iletirken, Türkiye’nin ABD’nin talep ettiği kriminal kişileri tereddütsüz iade ettiğini de hatırlatıyor.

Trump’ın ise Erdoğan’a, ilk ziyaretini bugün Ankara’ya yapacak olan CIA Direktörü Mike Pompeo’yla bu konuların detaylı ele alınması istediğini ilettiği gelen bilgiler arasında. CIA Direktörü’nün ilk ziyaretini Türkiye’ye yapması ve ajandasında bu iki konunun bulunması, Washington’un Ankara’nın beklentileri konusunda hazırlıklı olduğunu gösteriyor.

FETÖ konusunda ise Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, konuyu incelediği ve ABD’de yargılama imkânı olup olmadığını araştırdığı yönünde bir bilgi aktardığı Ankara kulislerine yansıyan bir diğer bilgi.

Bu bilgiler, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının Erdoğan ve Trump’ın DAEŞ’e karşı El Bab ve Rakka’da birlikte hareket edilmesi konusunda mutabık kaldıkları yönündeki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, Obama döneminde dibe vuran ilişkilerin düzeleceği beklentisinin arttığı söylenebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 503 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 181 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 419 Okunma Düzen Değişikliği Ve Denetim 08 Nisan 2024 | 103 Okunma CHP’nin İktidar Yürüyüşü 05 Nisan 2024 | 176 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar