CHP seçim, MHP referandum ister

ANAYASA değişikliği paketinin ilk tur oylaması, Meclis’te kavgalı-gürültülü biçimde devam ediyor.Görüşmelerin iyice gerginleştiği ortamda erken seçim konusu da gündeme geldi. Erken seçimi ilk...

ANAYASA değişikliği paketinin ilk tur oylaması, Meclis’te kavgalı-gürültülü biçimde devam ediyor.
Görüşmelerin iyice gerginleştiği ortamda erken seçim konusu da gündeme geldi. Erken seçimi ilk telaffuz eden MHP Lideri Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, Anayasa paketi geçmezse Meclis’in yenilenmesi gerekeceğini söyledi. AK Parti sözcüleri de benzeri açıklamalar yaptı. Bahçeli’nin, erken seçimle ilgili sözleri, CHP tarafından milletvekillerine yöneltilmiş bir ‘şantaj’ olarak değerlendirildi. CHP adına Meclis kürsüsüne çıkan Deniz Baykal, bu öneri için “Bir tehditse yakışıksızdır, bir tespitse zamansızdır” eleştirisini yaptı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla konuştuğunu belirterek, “Hodri meydan! Getirin erken seçim teklifini, biz kabul demeye hazırız” diyerek, partisinin tutumunu yansıttı. Erken seçim tartışmaları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da soruldu. Cumhurbaşkanı, “Meclis çalışamaz hale gelirse erken seçim düşünülür” yanıtını verdi.
OLASILIK ZAYIF
Anayasa değişikliği oylama sonuçlarına bakarak, erken seçim olasılığının çok zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Anayasa paketinin maddelerine verilen destek AK Parti ve MHP’nin oylarıyla 340-343 destek bandına oturmuş görünüyor. Muhalefetin ‘hayır’ oyları da l35-139 bandında seyrediyor.
Bu tablo ikinci tur ve paketin bütünü için yapılacak son oylamada da böyle seyrederse, referandum kesinleşir ve erken seçim söz konusu olmaz.
Erken seçim ancak paketin bazı önemli maddelerinin ikinci turda veya tümü için yapılacak son oylamada 330’un altında kalmasıyla mümkündür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu: “Bir Kişi İçin Anayasa Yapılmaz” 25 Nisan 2024 | 76 Okunma Üç Bayram Bir Arada 24 Nisan 2024 | 120 Okunma Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.180 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 227 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 513 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar