Halep’ten sonrası

HALEP'in, Esad rejiminin kontrolüne geçmesi Suriye'deki savaşın stratejik dönüm noktasını oluşturacak önemde bir gelişme. Rusya desteğindeki Şam ordusunun Halep’i alması, hem içeride hem dışarıda...


HALEP'in, Esad rejiminin kontrolüne geçmesi Suriye'deki savaşın stratejik dönüm noktasını oluşturacak önemde bir gelişme.

Rusya desteğindeki Şam ordusunun Halep’i alması, hem içeride hem dışarıda Suriye olayıyla ilgili tüm güçleri ve devletleri etkileyecektir.

Halep’in rejim tarafından geri alınmasının en önemli anlamı, Rusya’nın Beşar Esad’ı işbaşında tutmaya devam edeceğini gösteriyor. Moskova, Esad’ın devrilmesine izin vermedi. Bundan sonra da arkasında duracağı anlaşılıyor.

Şam ve Halep’i kontrol eden Esad’ın, Rusya’nın desteğiyle burada da durmayacağı tahmin edilebilir. Esad, Suriye’nin olabildiği kadar en büyük parçasını elinde tutmaya gayret edecektir.

HEDEF İDLİB

Halep’teki savaşı kaybeden muhalifler kentten çıkarılıyor. İstikametleri İdlib. Bu kentte zaten El Nusra’ya bağlı muhalif güçler bulunuyor. Sayılarının on bin kadar olduğu tahmin ediliyor. Halep’ten geleceklerle birlikte bu sayı daha da artacaktır.

Esad’ın, Halep’ten sonraki hedefinin İdlib olacağı görülüyor. Yine Rusya ve İran’ın desteğinde, İdlib’e yürüyecek ve bu kenti de muhaliflerden almaya çalışacaktır. Halep gibi İdlib de coğrafi olarak stratejik bir konumda. İdlib’in de Esad rejiminin kontrolü altına girmesiyle, Şam yönetimi kuzeyde önemli bir güç kazanacak ve Şam rahatlayacaktır. Ayrıca, rejim güçleri Türkiye sınırına yaklaşmış olacaktır.

RUSYA’NIN HÂKİMİYETİ

ABD Başkanı seçilen Trump’ın görevi devraldıktan sonra, Suriye konusunu büyük ölçüde Rusya’ya bırakması halinde, Suriye’deki denklemin yeniden kurulması gerekecektir.

Bu durum Türkiye’nin de yeni bir strateji kurmasını gerektirebilir.

EL BAB VE SALDIRI

Esad güçleri Halep’i kontrol altına alırken El Bab yakınlarındaki Türk birliğinin karargâhına yapılan hava saldırısı çok dikkat çekici bir mesajdı.

Ankara bu saldırının Şam tarafından yapıldığının değerlendirildiğini açıklamakla birlikte kesin bir kanaat bildirmedi. Rusya’yla yapılan görüşmelerde, Moskova’nın ve Şam’ın olayla ilgisi olmadığı belirtildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerindelik Denetimi 22 Nisan 2024 | 1.174 Okunma CHP Örnek Olmalı 19 Nisan 2024 | 226 Okunma Yeni Anayasa Hazırlığı 17 Nisan 2024 | 512 Okunma Türkiye'nin Gazze Konusundaki Duruşu 15 Nisan 2024 | 183 Okunma Meral Akşener Neden Başarılı Olamadı? 10 Nisan 2024 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar