Türkiye’nin ‘tezkere’ tarihi

AK Parti ile MHP milletvekillerinin “Evet” oyu vereceği belliydi de, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gerekirse sınır ötesi (Suriye ve Irak’a) müdahalesine izin veren “tezkere”ye CHP’nin aynı...

AK Parti ile MHP milletvekillerinin “Evet” oyu vereceği belliydi de, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gerekirse sınır ötesi (Suriye ve Irak’a) müdahalesine izin veren “tezkere”ye CHP’nin aynı yönde oy kullanacak olması sürprizdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, huzursuzlanan milletvekillerini yatıştırmak için,“Eğer ‘Hayır’ oyu kullanırsak, seçim sürecinde şehit cenazelerinde bunu kullanır, aleyhte propaganda yaparlar” gerekçesine sığınmış...

Gerekçesiz olmazdı zaten; çünkü CHP’liler her yıl bu zamanlarda Meclis’e sunulan “tezkere”ye hep “Hayır” oyu kullanmaktaydı.

HDP’nin “tezkere” karşıtlığı ise devam ediyor; hükümette yer alan HDP’li 2 bakan “Hayır” oyu kullanacaklarını günler öncesinden açıkladı. 

“Tezkere” önemini aslında çoktan yitirdi; artık sınır ötesi müdahalelerin “tezkere”bulunmasa da yapılabileceği bir ortam hâkim ülkemize. Konuyu ele alışım da müdahale ihtimali yüzünden değil; CHP’nin görüş değişikliği için sığındığı“gerekçe” tuhafıma gitti de ondan.

Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresi PKK terörüyle ilgili değil ki... Bu ülkelerde IŞİD belasına karşı bir “koalisyon” oluşturdu ABD ve Türkiye de o koalisyonun içerisinde. ABD kendisine tanınan izinle Türkiye’de bulunan üslerini (İncirlik, Erhaç, Batman ve Pirinçlik’i) kullanmaya başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak…  29 Mart 2024 | 261 Okunma ‘Ilımlı otokrasi’ sıfatı üzerimize yapıştırıldı.. Batı ülkeleri de bizi izleyeceğe benziyor.. Ya biz vazgeçersek? 28 Mart 2024 | 692 Okunma Seçim kazanmanın psikolojik yöntemleri var.. O yöntemleri iyi kullanan seçimleri kazanıyor… 27 Mart 2024 | 1.612 Okunma Rusya’da, İran’da terör örgütleri saldırıları.. Ukrayna ve Gazze’de Rusya ve İsrail saldırıları.. Bunlar tesadüf mü dersiniz? 26 Mart 2024 | 1.529 Okunma Muhalefet emeklileri seviyor, bu iyi.. Ancak emekliler, muhalefetin ekonomik sorunları çözeceğine güvenmek de istiyor… 25 Mart 2024 | 1.095 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar