Tabloyu değiştirecek ‘yeni unsur’

Hükümet nasıl olsa kurulur; üzerinde durulması gereken daha önemli bir konu var. Ne kadar yalancı olursanız olun, kısa süre sonra yüzünüzü kızartacağını bile bile yalan söyler misiniz; hem de tamamen...

Hükümet nasıl olsa kurulur; üzerinde durulması gereken daha önemli bir konu var.

Ne kadar yalancı olursanız olun, kısa süre sonra yüzünüzü kızartacağını bile bile yalan söyler misiniz; hem de tamamen itibara dayalı bir mesleğin erbabı iseniz?

Kamuoyu araştırmacılığı, aynen gazetecilik gibi, itibara dayalı bir meslektir. Güven oluşturamamışları, ortalıkta dolaşsalar bile, gülerek izler, seçim öncelerinde yaptıkları araştırmalar sandığın kararını yansıtmış olanlara ise kulak veririz.

“İtibarlı” bilinen araştırmacıların son bulguları, bugün seçim yapılsa 7 Haziran sonucunun pek değişmeyeceğini gösteriyor. Araştırmaları yürütenlerle konuştuğumda, seçime kadar geçecek süre içerisinde bu durumun büyük çapta bozulmayacağını öğreniyorum.

Her birinin küçük bir ihtiyat cümleciği oluyor yine de: “Denklemi bütünüyle değiştirecek ‘yeni bir unsur’ devreye girmedikçe...”

Bu ihtiyat cümleciğini AK Parti için sarf ediyorlar. Diğer partilerin oylarındaki artma veya eksilme ihtimali AK Parti’nin önümüzdeki kısa süre içerisinde yapacağı -veya yapmayacağı- hamlelere bağlı. “Yeni unsuru” devreye sokabilecek parti o çünkü ve eğer onu devreye sokabilirse, başka partilere gidebilecek oyları tutabildiği gibi, 7 Haziran’da kaçan 9 puanı da geri getirebilir...

Denilen bu.

Ne olabilir bu “yeni unsur”?

Soruya cevap teşkil edecek ilk bulguyu, henüz 7 Haziran’ın şaşkınlığı devam ederken Andy-Ar şirketinin başkanı Faruk Acar televizyon ekranlarından söylemişti. Dün de, Metropoll şirketi başkanı Prof. Özer Sencar, Hürriyet’e verdiği mülakatta tekrarladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler… 25 Nisan 2024 | 79 Okunma CHP genel başkanı Özgür Özel, AK Parti genel başkanı da olan CB Tayyip Erdoğan ile Meclis’te çay içti.. Sıra Külliye’ye çıkmasında… 24 Nisan 2024 | 2.803 Okunma AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese.. Eminim, çıkış yolu bulmakta onlardan bile yararlanabilirdi… 23 Nisan 2024 | 3.620 Okunma Amerika’da Trump’ın önü davalarla kesilmek isteniyor.. Davalardan biri uçkur davası… 22 Nisan 2024 | 1.755 Okunma Emeklileri heveslendirmekten vazgeçin.. Zamma İMF de izin vermez, Mehmet Şimşek de… 21 Nisan 2024 | 1.613 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar