Geçmişi doğru okumadan geleceği inşa edemeyiz

Tecrübelerimiz hatalarımızın içinden süzülüp gelen bilgi ve birikimlerimizden oluşur. Tarihi doğru şekilde anlamak ve yorumlayabilmek için geçmişte yaşanan olayları olumlu ve olumsuz yanları ile okumak ve...

Tecrübelerimiz hatalarımızın içinden süzülüp gelen bilgi ve birikimlerimizden oluşur. Tarihi doğru şekilde anlamak ve yorumlayabilmek için geçmişte yaşanan olayları olumlu ve olumsuz yanları ile okumak ve değerlendirmek zorundayız. Günümüzde yaşanan sosyal ve kültürel yozlaşmaya karşı etkin bir önlem almak istiyorsak, iki yüz yıldır yaşadığımız serüveni eleştirel bir bakış açısı ile yeniden ele almak ve içinde bulunduğumuz şartlardan kurtulmanın imkânlarını oluşturmak zorundayız. Aksi takdirde narkoz yemiş bir hasta gibi beklemeye devam ederiz.

Bugün duyarlılık sahibi her Müslümanın şu üç soruyu kendilerine sormaları gerekir:
1- Tarihi süreç içerisinde yapılan hataların bedeli bizi hangi noktaya taşımıştır?

2- Parçalanmış aklımızın, asimile olmuş duygu ve düşüncelerimizin sonucunda neleri kaybetme riski ile karşı karşıyayız?

3- Ontolojik güvenliğimizi sağlamak ve ümmet bilincini oluşturabilmek için hangi formülleri üretebiliriz?

Bugün Müslümanlar sadece siyasi olarak değil düşünsel ve kültürel anlamda da dağılmış ve kardeşlik bilincini yitirerek birbirleri ile çatışmaya başlamışlardır. Bu durumdan kurtulabilmek için, Müslümanların ümmet bilincini yeniden inşa edip kendi köklerine dönebilecek bir bilince ulaşmaları gerekir. Bunun için siyasi vizyon iktisadi bilinç ve adalet anlayışının merkezi bir noktaya çekilmesi şarttır. Peki, yeni bir diriliş için neler yapılabilir?
Müslümanların kendi kültürel değerlerine sahip çıkmaları ve kimliklerini korumaları elzem bir ihtiyaçtır.

Sivil kurum ve kuruluşların yaşamlarını siyasi çıkarlara göre değil mutlak doğrulara göre şekillendirmeleri ve toplumun sorunlarına karşı yansız tahlillerde bulunmaları elzem bir ihtiyaçtır.
Siyasetçi, aydın ve kanaat önderlerinin toplumun sorunlarını yeniden analiz edip çözüm metotları üretmeleri elzem bir ihtiyaçtır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya adalet gününde ne hissettiniz? 27 Aralık 2017 | 159 Okunma Şimdiden sonra ne olacak? 26 Aralık 2017 | 2.531 Okunma Okullarda şiddet eğitimi 25 Aralık 2017 | 217 Okunma Şiddet toplumuna mı dönüşüyoruz? 23 Aralık 2017 | 149 Okunma Sıradan şeyler (2) 22 Aralık 2017 | 122 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar