“Kiralık akrabalar” III

I-Hayatımıza giren her teknolojik değişiklik ilişkilerimizi de doğrudan etkiliyor. Bugün sizlerle internet, köy, düğün bağlamında konuşmak istiyorum.İnternet sitesinin ne olduğunun tam olarak...

I-



Hayatımıza giren her teknolojik değişiklik ilişkilerimizi de doğrudan etkiliyor. Bugün sizlerle internet, köy, düğün bağlamında konuşmak istiyorum.



İnternet sitesinin ne olduğunun tam olarak anlaşılmadığı yıllarda, “yurdum insanının” değişim kapasitesini en iyi anlatan Banu Alkan'lı İxir reklamıdır.



Sokak satıcısı kokoreççi ile kestanecinin bir dizi İxir reklamı olacaktır ama en çarpıcı olanı Banu Alkan'a site açması tavsiyesinde bulunulan bölümdür.



Kestane satıcısı Banu Alkan'a kendine bir site açsana der. Banu Alkan ayol ben müteahhit miyim diye cevap verir.



Kestaneci internet sitesini kast etmekte, “şöhret” ise yaşanılan mekân olarak siteyi anlamaktadır.



Bu reklam bilgi-hizmet toplumu zihniyetinin nasıl, ne şekilde yayılacağını yaygınlaşacağını da imleyen çarpıcı bir reklamdı.



Reklam yayınlandığı tarihlerde çok ses getirmişti. Çünkü “kestaneci” tiplemesinin internet bilgisi bir gerçeğe tekabül ediyordu. Almanya'da yaşayan göçmen vatandaşlar internet üzerinden Türkiye ile bağlantıya geçmişler, online mezarlık ziyareti hizmeti veren siteler bile açmışlardı.



Köydeki bağlılığı şehirde devam ettirmek için “hemşehri dernekleri”ni yürürlüğe sokan Anadolu insanı, “internet hizmet”lerini benimsemekte oldukça hızlı davrandı.



Bu hızlı davranışlara ilk dikkatimi çeken, online düğün merasimi oldu.



İlk online düğün merasiminin köyden şehre gerçekleşmiş olması bendeniz için çok dikkat çekici. Şehirde yaşayan aileler 80'li yıllarda düğün merasimine katılmalarını sağlamak üzere akrabaları için köyden otobüs kaldırıyordu.



Online düğün töreni ile köylü akrabaların şehirdeki “sorumlu”luğundan vazgeçilerek ayaklarına hizmet götürülmesi mi esas alınmıştı?



Bu soruya cevap aramadan önce online düğün merasimini tasvir etmek gerekiyor. Köydeki davetliler interneti olan –ki bu çoğunlukla köyün imamı oluyor- şahsın evinde bir araya geliyor. Düğün sahibinin gönderdiği ikramlar ortaya konuyor ve nikah salonundan naklen yayınlanan merasime köydeki akrabalar online olarak katılıveriyorlar.



Köydeki akrabaların kırılmasını engelleyen durum sanıyorum on beş dakika nikah için onca yola gitmeye değmeyeceğine inandırılmış olmalarıydı.



-II-



Yüz yüze ilişkilerin hakim olduğu atmosferde sosyalleşmiş insanlar için “online iletişim” uzakları yakın eden bir fonksiyona sahip olarak girdi hayatlara.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 355 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar