Empati yoksunu ebeveynler ve sipariş çocuklar (II)

-Hafta başından beri 23 Nisan etkinlikleri üzerine konuşuluyor. Anaokulu öğrencilerinin canlandırdığı “kahraman asker rolü”, bazı haber bültenlerinde tekrar tekrar yayınlandı.Önce haberi...

-

Hafta başından beri 23 Nisan etkinlikleri üzerine konuşuluyor. Anaokulu öğrencilerinin canlandırdığı “kahraman asker rolü”, bazı haber bültenlerinde tekrar tekrar yayınlandı.

Önce haberi alıntılayalım:

Kayseri'de yapılan 23 Nisan kutlamaları sırasında anaokulu öğrencilerinin eline silah verilerek çatışma sahnesi canlandırıldı. Gösteride bir anaokulu öğrencisi çatışmada hayatını kaybeden bir askeri canlandırdı. Skandal görüntüler tepki topladı.

Törende Şükrü Malaz İlköğretim Okulu Anasınıfı öğrencilerinin 'Kınalı Kuzular' ve '15 Temmuz' gösterisinde, temsili bir çatışma anı sergilenerek, bir askerin “şehit olması” canlandırıldı. Rolü gereği vurularak “şehit olan” anaokulu öğrencisinin üzerine Türk bayrağı örtüldü.

Gösteri, salonu dolduran veliler tarafından alkışlanırken bazı protokol üyeleri 23 Nisan kutlamalarında çocuklara oyuncak bile olsa silah verilmesine tepki gösterdi.

23 Nisan kutlamaları kapsamında çocukların canlandırdığı “kahramanlık” gösterilerinin hiç de pedagojik olmadığı konuşuluyor uzmanlar tarafından. Aman ne güzel. Çocuklarımızı önemsiyoruz. Duygu dünyalarının yıpranmaması için seferberiz.

Acaba?

Küresel markaların, çocukların ruh dünyasını tarumar eden dijital oyunlarına karşı ulusal medyamızın, pedagoji derneklerimizin, uzmanlarımızın sesini bu kadar üst perdeden duyabiliyor muyuz?

Hayır!

Çocuklarının görüntülerini vidyo paylaşım sitelerine yükleyen aileler için bu yaptığınız çocuk haklarına aykırı diyor muyuz?

Hayır.

Şiddet, teknolojik bir alet üzerinden yansıyınca sorun yok öyle mi?

II-

Philip Dick'in “Bıçaksırtı” romanını bilir misiniz? Yapay insanlara (androitler) karşı insanların mücadelesini anlatır. Görünüşte ikisini birbirinden ayırmak imkansızdır. Kimin kim olduğunu öğrenmek için empati testine müracaat edilir. Androitler empati testini geçememektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 55 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 314 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 198 Okunma “Hasta denetimi, imaj yönetimi” 08 Mart 2024 | 200 Okunma Bir arpa boyu yol, tesettürlü özne her kesime hâlâ yabancı... 01 Mart 2024 | 413 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar