Hastalar insandır ve mahremdir!

Hastaların mahremiyetinin ilk ihlal edildiği dönemin Meşrutiyet yılları olduğunu biliyor musunuz?İlerlemiş Batılı ülkelerden hiç de geri olmadığımızı ispat etmek üzere hazırlanmış hasta...

Hastaların mahremiyetinin ilk ihlal edildiği dönemin Meşrutiyet yılları olduğunu biliyor musunuz?
İlerlemiş Batılı ülkelerden hiç de geri olmadığımızı ispat etmek üzere hazırlanmış hasta albümleri, ibretlik sahneler sunar. Yüzleri gözlerine kadar kapalı olan kadınların karın bölgelerini açıkta bırakarak ameliyat izinin fotoğraflanmasına, yoksul ve hasta kadınların direnecek gücü yoktu büyük ihtimal.
“Hastalar mahremdir ve insandır” cümlesini zihnime kazıyan fotoğraflar ile karşılaşmam 2015 yazına rastlıyor. Camera Ottomana kitabında Zeynep Çelik'in “Sıradan Modernitenin Fotoğrafını Çekmek” adlı makalesini okurken, âdeta, “Doktora mahrem yoktur” atasözünü inşa eden fotoğraflarla karşılaştım.
Fotoğraf makinesinin icadı ile birlikte, hastaların, doktorların başarısını ispat eden nesnelere dönüşen hikâyesinin izini, hastalar ve özellikle hasta kadınlar üzerinden süren Zeynep Çelik'in makalesi, cep telefonu üzerinden değişen, dönüşen mahremiyet kodlarını gözden kaçırmamak gerektiğine dair zihnimde bir dosya açtı. Açılan bu dosya, kısa zamanda hastaları fon olarak kullanan hemşire, hasta bakıcı, doktor fotoğrafları ile doldu.
Hastalar, artık tıbbi başarının ispatı olarak değil, fon olarak yer alıyorlar fotoğraflarda.
Hasta dedelerinin başında selfie çeken iki başörtülü kızın sosyal medya paylaşımı günlerce tartışılmış; dedenin o fotoğraf çekildiğinde çoktan ruhunu teslim etmiş olduğuna dair iddialara karşı, genç kızlar, dedelerinin o esnada ağır hasta olduğu cevabını vermişti.
Ruhunu teslim ederken torunlarının arkasında fon olan o yaşlı adam ne hissetmişti acaba?
Hastalar insandır. Hastalar öz çekim tutkumuzu gidermeye yarayan fon değildir.
Hastalar insandır, iyileşmek için itinaya, ilgiye, bakıma muhtaçtır.
Hasta aciz ve muhtaç bir şekilde yatarken; hasta bakıcının, hemşirenin, doktorun kötü muamelesine maruz kalmaması için hasta hakları, hukukun güvencesi altındadır.
Kâğıt üzerinde güvence altına alınan hasta haklarının, toplumun bütün kesimleri tarafından bilinmesi ve dikkate alınması için elinizdeki sayıyı bu konuya ayırmaya karar verdik.
“Allah dert verip derman aratmasın” duası en çok hasta yakınlarının dilindedir. Son yıllarda hasta yakınları, hastalarının kişilik haklarını, mahremiyet hakkını korumak için ayrıca enerji harcamak zorunda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 314 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 198 Okunma “Hasta denetimi, imaj yönetimi” 08 Mart 2024 | 200 Okunma Bir arpa boyu yol, tesettürlü özne her kesime hâlâ yabancı... 01 Mart 2024 | 413 Okunma “Benim yanlışım senin hakikatini kovar” korosu... 23 Şubat 2024 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar