Sanal meşrep anneler...

Yer Maltepe Park. Yerlere kadar uzanan pardösüleri, bellerine kadar inen başörtüleri ile iki kadın aynı anda cep telefonları ile iki çocuğun fotoğrafını çekmeye çalışıyor.Fotoğrafı...

Yer Maltepe Park. Yerlere kadar uzanan pardösüleri, bellerine kadar inen başörtüleri ile iki kadın aynı anda cep telefonları ile iki çocuğun fotoğrafını çekmeye çalışıyor.
Fotoğrafı çekilen çocuklar 9-10 yaşlarında. Onlardan bir metre uzaklıkta onların kardeşi oldukları her hallerinden belli olan 5-6 yaşlarındaki çocuklar yere çömelmiş bir şekilde ağlıyor. (Belli ki o fotoğraf karesinden dışlanmış olmak pek ağırlarına gitmiş.)
Kadınlar ağlayan çocuklarına susun bakayım, fotoğrafını çekmeye çalıştıkları “delikanlı"lara hadi gülümseyin komutu ile istedikleri pozu elde etmeye çalışıyor. Kadınlar baksana diyor, çocuklardan daha gürbüz olanı ağzı kulaklarında vermiş olduğu yapay pozu hiç bozmadan, HANGİNİZE BAKAYIM(!) diye isyan ediyor.
Yarı yıl tatili ile birlikte aileler çocukları için en gösterilebilir en anlatılabilir aktiviteleri yapmanın derdine düşmüş durumda.
İyi ebeveyn olmanın yolu öncelikle, çocuğun ile ne kadar ilgilendiğini cümle aleme göstereceğin fotoğraf ve vidyolardan geçiyor.
Eğitimli ya da eğitimsiz, fakir ya da zengin fark etmiyor, bazı anneler çocuğunun her anını kaydedip haziruna sunma performansı paydasında eşitlenip bütünleniyor.
“Çocuğumun her anını kaydederim anneleri"ne “sanal meşrep anneler" diyorum, başörtülü/başörtüsüz, dindar/seküler, çalışan/ev kadını, hiç fark etmiyor. Bu bir meşrep. Çaresizlikten edinilmiş, herkes çocuğu ile böyle ilgileniyor aman beni ilgisiz zannetmesinler korkusundan türemiş bir meşrep, yapacak daha güzel bir şeyler bulamama endişesi ile sığınılmış bir meşrep, Ama filancanın annesi diye başlayan çocuklarının denetim cümlelerinden kaçmayı sağlayan bir meşrep...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 314 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 198 Okunma “Hasta denetimi, imaj yönetimi” 08 Mart 2024 | 200 Okunma Bir arpa boyu yol, tesettürlü özne her kesime hâlâ yabancı... 01 Mart 2024 | 413 Okunma “Benim yanlışım senin hakikatini kovar” korosu... 23 Şubat 2024 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar