Çocuk gelin meselesini layıkıyla konuşabilecek miyiz? (I)

Demokratik bir ülke olmak için tepkilerimizi doğru zamanda, rasyonel bir dil üzerinden ortaya koymak zorundayız.Bazı durumlarda tepki vermek için doğru zamanı kaçırsak da, Adalet Bakanlığının...

Demokratik bir ülke olmak için tepkilerimizi doğru zamanda, rasyonel bir dil üzerinden ortaya koymak zorundayız.

Bazı durumlarda tepki vermek için doğru zamanı kaçırsak da, Adalet Bakanlığının hazırladığı son kanun tasarısına gösterdiğimiz tepkinin zamanlaması oldukça iyi. Toplum olarak bir yıldızı hak ettik. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı “cinsel istismar” yasasına toplumun bütün kesimleri aynı tepkiyi verdi. Yasanın ilk sunulan şekli ile savunulması imkansız. 

Aklın yolu birdir. Vicdan, kalp ile akletmenin ilk basamağıdır.

Yasa taslağının ilk halinin savunulması, izah edilmeye çalışılması imkansız.

Neden imkansız? 

3000 kişinin ve ailelerinin hayatının kurtarılmasını sağlamak üzere düzenlendiği iddia edilen yasa, uzun vadede genç kızların hayatını cehenneme çevirecek, sapkın kişilerin hayatını kolaylaştıran bir kanun maddesine dönüşebilir.

“Cinsel istismar” yasasının yeniden düzenlenmesi üzerine toplumun gösterdiği tepkiyi hükümetin iyi okuması gerekiyor. Nitekim Sayın Başbakan Binali Yıldırım, durumun ciddiyetini derhal kavrayarak muhalefet ile uzlaşma yoluna gidilmesi talimatını verdi.

Sağlıklı bir demokrasi için, hayat ile yasalar arasındaki kopukluğu bireylerin lehine çevirecek STK'lara, bugün her zamankinden daha çok muhtacız. Fakat acıdır ki pek çok STK ilerleme kaydetmek yerine, devletçi bir anlayışa teslim oldu.

Devletin bekasını istemek ile devletçi olmak arasında kapanmaz bir açı vardır.

Devlet, bireyin hak ve özgürlüklerini koruduğu sürece varlığını devam ettirir. 

Toplumsal duyarlılıklar konusunda STK'ların toplumun sorunlarını devletin diline tercüme eden bir duyarlılık ortaya koyması gerekiyor.

Nitekim kurucuları arasında Sayın Cumhurbaşkanının kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da bulunduğu ve başkanlığını Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz'ın yaptığı KADEM “cinsel istismar” yasa tasarısının kamuoyunda infial yarattığı saatlerde kamuoyuna açıklama yaparken cevabını herkesin merak ettiği şu soruyu sordu:

“Cebir ve tehdit olmasa bile küçük bir kız çocuğunun “kendi iradesi” nasıl tespit edilecek?”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar